sobota 6. srpna 2011

Moji Vietnamci mi rozumějí

    Nejsem vyznavač nakupování na vietnamských tržnicích ani neodebírám od nikoho načerno vypěstovanou marihuanu, což jsou atributy, kterými část této komunity v poslední době dost proslula.  Vzhledem k tomu, že globalizace si žádá své, i u nás v ulici se samozřejmě objevila vietnamská večerka. Dlouho jsem odolávala, Billa je za rohem, nepotřebuji žádnou večerku.  Ovšem i nakupování v Bille má svá rizika a nedostatky,které jsem tady většinou už pojmenovalaJ K nezanedbatelným nevýhodám patří i to, že když se tam vypravím pro jednu věc, většinou  se vrátím s desítkou jiných, nepotřebných, které mi prostě padly do oka a bez nich jsem nemohla odejít. Navíc mě často zdržuje letenský veselý semafor a obtěžují bezdomovci, shromažďující se kolem vozíků a žebrající o drobné na krabičákJ, takže nezbývalo, než zkusit večerku. A ukázalo se to jako dobrá volba. Vietnamská rodinka, která ji vlastní – nebo pronajímá - je milá, ochotná a vstřícná. Nebývá tam narváno, a na rozdíl od Billy jsem zatím ani jednou nezaznamenala pokus ani snahu o to mě ošidit. Protože tam zaběhnu většinou cestou z práce pro několik monotónně se opakujících potravin, prodavač už mě zná, usměje se a automaticky řadí zboží na pult. No, asi je to klika, není to tak patrně všude, ale moji Vietnamci mi rozumějí, byť s češtinou jsou trochu na štíruJ. Ale ten fakt, že nemusím vystát frontu u jedné z deseti kas, protože funguje právě jen ta jedna, že si odnesu jen to, co chci (protože víc nemajíJ) a je to rychle a blízko, mě těší, tudíž mám tuto vietnamskou alternativu ráda. I s tou variantou, že tam u mého oblíbeného vína stojí "akce" už řadu měsíců a nikdy jsem jeho původní cenu nezaznamenala. Asi nechci slevu zadarmo:-) funguje i tady. Ale na víno mám vinotéku, tudíž tento rys ekonomické recese mohu jen pobaveně sledovat a zaznamenat:-) 

4 komentáře:

  1. Vietnamci jsou velmi pracovití a uvědomují si oproti některým marketům, že zákazník byť sebemenší je vždy zákazník a musí se mu vyhovět. Ono s tou řečí to nebude tak hrozné, pokud člověk není inspektor tak se dá i domluvit :-)

    OdpovědětVymazat
  2. My jsme se do současného místa bydliště přestěhovali před skoro dvaceti lety. V okruhu jednoho sta metrů byla masna, samoobsluha, cukrárna, pitna, zelenina, rybárna s lahůdkama. Taky, když se kupovaly byty, tak cena byla navýšena, protože jsme byli v centru obchodní obslužnosti. Do dvou let tu nebyl jediný krám. Zato tu máme dvě "občerstvovny", jednu i s hernou. Sice nevím, proč se hazardu říká hraní, ale budiž. Prostě místo nakupování v "bačkorách" si obouváme "pohorky" a hurá na túru do vzdálenějších obchoďáků.
    Před něco málo rokem i u nás vznikla vietnamská samoobsluha. A je to příjemné, nemusí se pro kdejakou drobnost lítat do Kauflandu. A časová ztráta je minimální a to i při jediné pokladně, kterou mají. A kluci s češtinou nemají problém, řekl bych, že tu jsou už dlouho nebo se tu už dokonce narodili.

    OdpovědětVymazat
  3. Já chodila také do jedné místní malé večerky, než mi ji přesunuli dál. Nicméně mi pravidelně dávali pro Meganku staré rohlíky, koruny zaokrouhlovali dolu a ještě dnes, když mě potkají (včera to bylo zrovna v Lidlu), tak mě s úsměvem zdraví :-).

    Gabro

    OdpovědětVymazat
  4. práv, jsou velmi pracovití..skoro se bojím, že jednou budou všude, protože my tak pracovití jako národ určitě nejsme...

    OdpovědětVymazat