sobota 2. ledna 2010

Knižní orgie

    Moc se mi tady na blogu líbil článek nazvaný: Co zrovna čtu. A protože jsem v čínském znamení Opice, mám asi trochu (ale opravdu jen trochu) ve zvyku se drobet opičit. Doufám tedy, že se Lucka nebude zlobit? Jelikož mám ještě volný víkend, než mě v pondělí zase pohltí pracovní kolotoč, využívám ho ke čtení. Vůbec jsem se tak snažila využít celé svátky i mezi svátky, udělala jsem si takové knižní orgie - hned vedle těch jídelních. Už jsem sice odbourala zlozvyk svého raného dětství, kdy jsem se po příchodu ze školy obložila jídlem a četla, ale i tak je to smrtelná kombinace. Dnes čtu nejraději v houpacím křesle s kávou nebo dobrým vínem, taková stylizovaná ovčí babička. Nepletu, čtu. Čtení je prostě závislost. Protože mého oblíbeného Kunderu už mám přečteného a jeho nejnovější díla ve francouzštině bohužel nezvládám, musím pátrat v jiných literárních vodách. Ale jelikož jsem čtenář od podstaty, který čte opravdu takřka všechno, není to pátrání zas tak obtížné. Nejradši bych si přečetla nějaký román od Barbary Erskinové, mojí současné favoritky, ale její psací frekvence není zas tak veliká. Škoda, její romány mě hodně baví. Ráda čtu i Miloše Urbana, ale i toho už jsem přelouskala celého. Takové Sedmikostelí je ovšem lahůdka. Samozřejmě, že také zabrousím mezi výdobytky své Jalny, taková Předlistopadová jablka či povídky pana Čecha Vzpomínky z druhého kopce mě hodně bavily. Jenže závislost si vyžaduje stále nové a nové dávky, musím tedy pohlédnout na vánoční příděl. Našla jsem v balíčku dvě nádherně tlusté knihy - u knih, které čtu, tloušťku oceňuji. (V psaní mi to už tak nejde, i když u chystaného Přemysla Otakara jsem se hodně snažila). Jedna z nových knihje Můj císař, můj pán, druhá Říjnový kůň. Dnes si tedy užívám knihu Říjnový kůň. Je to báječně tlusté, celých devět set stran. A to miluju, takové příběhy, které nezvládnu přečíst na jeden zátah a mohu se k nim vracet a těšit se na ně. Naposledy mi takové potěšení poskytlo šest set stran Kena Folleta a jeho historické fresky Na věky věků. Jenže to byla i dovolená, teplo, moře, pohoda – uf, hned bych si to zopakovala. Ale dnes se nořím do Říjnového koně, výlet do antiky. Těším se a jsem zvědavá….


4 komentáře:

  1. Děkuji za knižní tipy. Mně se dnes podařilo vyměnit v obchodě knížku, kterou jsem dostala 2x, tak mám radost. Taky bych ráda víc četla, ale s pětiletým neposedou to moc nejde. Tak čtu hodně jemu, to mě taky baví:-) A závidím dceři, která si může teď o prázdninách číst celé dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna dneska jsem vzpomínala, jak jsem kdysi tahala z knihovny tak 10 knížek každý týden. Teď už toho času není tolik, ale snad se k tomu čtení zase vrátím... Jen mám tu nevýhodu, že čtu strašně rychle a to je hrozné :-) Ale knížka je knížka :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já se přidávám k předešlému komentáři... bohužel mi na čtení nezbývá tolik času,kolikbych si přála..mi tady nedají pokoj! ;-) takže knižní orgie fakt závidííím!

    OdpovědětVymazat
  4. Lucka se nezlobí, Lucka se červená :)))
    Děkuji za tipy, budou se hodit.

    OdpovědětVymazat