sobota 12. prosince 2009

Diagnóza horoskopem

„Mám rodiče hady“, konstatuje kamarádka, když zůstává v údivu stát nad reakcemi lidí o generaci starších. Nejde o nadávku ani o herpetology, ale o čínský horoskop.
S pomocí čínského zvířetníku pak má ve všem jasno.
„A co je tvůj manžel?“ vybafne na vás. „Zajíc? Tak to se už ničemu nediv.“
Většinou se oslovení až tak nediví, protože přirozená skepse většinou velí horoskopům nevěřit.
Občas se ale nad nimi také zamyslím. Když mi ředitelka opakovaně vypočítává dlouhý seznam zbytečných administrativních úkonů, řeknu si, že jako Opice nemám takové věci zapotřebí a před jejími hadími příkazy snadno uniknu do větví vlastních myšlenek. Takový útěk Odnikud nikam:-)
Zřejmě to někdy funguje. Vytipovat si ale zvíře, se kterým souzníte, je vzhledem ke komplikacím s evropským horoskopem, značně nesnadné.
Mně osobně vyhovuje víc klasické rozdělení podle hvězd. Sice nějak moc nevěřím, že všichni narození ve stejný den a rok jako já jsou moje klony. Určitě nejsou. Ale určitou dávku podobných vlastností lze při troše dobré vůle jistě vystopovat. Záleží na tom, z jakého úhlu pohledu se na vše koukáte.
Dám víc na racionalitu. Mám s ní jen jednu potíž. Někdy se totiž logika věci vzpíná probíhajícímu chování. Asi i proto, že matematika mi nic moc neříká. A tak si z horoskopů vybírám jen to pozitivní. Občas vám slibují nečekanou výhru či tajuplné setkání. Potom napjatě očekávám a někdy si i s mírným rozechvěním vsadím Sportku. Co kdyby hvězdy tentokrát nelhaly?
Ještě nikdy jsem nevyhrála, a k nečekaným setkáním dochází u mně zcela spolehlivě vždy, když to vůbec, ale vůbec nečekám.
Ne, že bych si stěžovala. Popravdě řečeno není na co. Žádný z horoskopů nic neslibuje, a pokud vím, všechna tvrzení se dají vyložit dvojím způsobem.
Samozřejmě vím, že je to trochu nefér. Jestliže je někdo Beran, nemůže tím omlouvat svou paličatost. Ale často se to děje. Pravda, ke zvýšení komunikativnosti to zjevně nepovede. Spíš naopak. Z tohoto úhlu pohledu by asi bylo lepší, kdyby se vypíchly jen dobré vlastnosti všech znamení. A není vyloučeno, že mnozí to tak chápou. Raci jsou moudří a Lvi stateční. To je přeci hezká definice manžela ne? Snad jen šedý vlk zní lépe :-)- a to zase není horoskop.:-)
Některá znamení by ovšem mohla být nespokojena. Jak vylepšit jedovatého Štíra či zcela nezvířecí Pannu? To by pak mohlo být jinak zajímavé. Taková třicetiletá panna versus stejně starý býk. Čí vlastnosti jsou v tomhle věku chvályhodnější?
Otázek logicky vyvstává víc. Když totiž začnu přemýšlet a hledat typická znamení ve vlastní rodině, nacházím víc ty záporné charakteristiky: paličatý Beran, trkavý Býk, nerozhodná Váha, zlomyslný Štír.
Popravdě řečeno, občas je to skoro nesnesitelné. A nejen doma. Charakteristické črty jednotlivých znamení totiž dokážou zvláštním intenzivním a těžko definovatelným způsobem deptat.
Přesto musím přiznat, že pokud poznávám nové lidi, vždycky si neopomenu zjistit, v jakém jsou znamení.
Snad proto, že jsem zvídavý Kozoroh.
Nebo snad zvědavá Opice?
Tak i tak, můj dnešní horoskop byl ve znamení pokračující nemoci. Bolest hlavy a krku lze překonat jedině intenzivním pobytem v posteli a horkým čajem, radí hvězdy. Tak se snažím, ale zlepšení žádné. Doufám, že zítřejší horoskop bude z hlediska mého zdraví přijatelnější.

3 komentáře:

  1. Zdravíčko přeje Vodnář ve znamení Opice :-)

    OdpovědětVymazat
  2. I ryba ve znamení opice:-)Té administrativě rozumím.. a ryby na mě neobyčejně pasují:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji. A Opice prý si s Opicí rozumí:-) Vyčetla jsem v čínském horoskopu. A jak je známo, vybírám si z horoskopů to,co se mi líbí. Takže zdravím Opice:-)

    OdpovědětVymazat