sobota 31. října 2009

Halloween

   Další z amerických svátků, který úspěšně pronikl mezi našince. Sama ho nijak neslavím, ale rozsvícené dýně se mi líbí. Evokují mi určité tajemno, klid a pohodu.

Už méně mě baví ten kolotoč kolem. Všude plno chytrých rad, jak vydlabat dýni, jak vyzdobit byt, jak sehnat nejlepší masku.

Osobně mám dokonce pocit, že v tomto směru jsme opět papežštější než papež. Nebo poturčenec horší Turka. Čeština má s podobnou asimilací již letité zkušenosti, o čemž svědčí i řada přísloví, které lze na danou situaci napasovat. Myslím, že se nemýlím, když řeknu, že by nikdo neprotestoval, kdyby se objevila tendence slavit třeba svátek Díkuvzdání či Den nezávislosti. U nás je možné všechno.

Někdy zapomenu, že komerčně zajímavé svátky jsou tak populární a dovolím si kritizovat. To se pak moje okolí – a mládež školou povinná zejména - tváří povýšeně (to asi že jsem ze staré školy)

a ve tváři se jím usadí výraz, jako že nemají zapotřebí se starou vykopávkou diskutovat. Z toho by ovšem plynulo, že klíčovou věkovou kategorií Halloweenu je pokroková amerikanizující mládež (ta, co vystřídala sovětizující generaci). Možná bychom ale byli velmi překvapeni, kdybychom dělali statistický průzkum milovníků dýňovitých strašidel. Zdá se, že je jich mnohem víc, než se na první pohled zdá. V podstatě dneska večer dlabe kde kdo.

Zvážit by se mohla i otázka autorských práv. Jestli by nebylo lepší některé kreatury rovnou zpoplatnit jako hallowenské masky a peníze posílat na dobročinné akce. Třeba náš Parlament by byl dokonalým zdrojem zisku neziskových organizací. Nebo Letná, když se hraje fotbal. Třeba dnes, s Baníkem. To je dokonalý rej strašidel. Některá mají kratší ostravské zobaky, jiná pěkné dlouhé, pražské. Všechno dohromady jedna pakáž, díky níž vrtulník celé odpoledne ruší poklidné letenské obyvatelstvo.

(Vlka z označení pakáž samozřejmě vyjímám, to je zjevně ojedinělý slušný fanoušek)

Nutno konstatovat, že takové halloweenské strašidelné know how je docela odvážný patent a nelze ho v žádném případě uspěchat. Halloween se prostě ještě nějakou chvíli bude muset spokojit s kupovanými dýněmi, zatímco ty opravdové budou na své smysluplné využití ještě nějakou chvíli čekat. Ale třeba se dočkáme.

Já se zatím budu připravovat na Dušičky, které mám jako svátek mnohem raději.

(a navíc v pondělí zcela jistě nebude žádný fotbal)

7 komentářů:

  1. Tak zrovna tento svátek se u nás doma vůbec neujal :-). Ani jsem nevěděla, který den se vlastně slaví...

    OdpovědětVymazat
  2. my nesehnali tu dýni..a na tebe jsem u zpráv myslela, když říkali, co bude za bordel s Baníkem..teď čtu v novinách na idnes, že nezklamali:-(((

    OdpovědětVymazat
  3. Nezklamali:-( - Tam by bylo dýní na výběr:-)
    Vrtulník moniturující situaci s baníkovci ještě v půl jedenácté mě uzemnil dokonale.
    Naštěstí, konec sezóny se snad blíží!

    OdpovědětVymazat
  4. Ta pakáž Vlčí tentokrát nevyráběla rámus na Letné, ale dlabala v poklidné atmosféře našeho domova :-) dýni

    OdpovědětVymazat
  5. Asi se bál mých nastražených klepet:-)Ale dlabe pěkně:-) Dýně.

    OdpovědětVymazat
  6. U nás se dlabání dýní a vůbec tenhle blbinec kolem, neujal.

    OdpovědětVymazat
  7. dlabem hodně,dlabem rádi...pěkné psaní Marcela

    OdpovědětVymazat