středa 30. listopadu 2022

Jak to mají jinde

 

  Adventní doba je opět tady a spolu s ní přichází tradiční i méně tradiční způsoby a metody, jak si čas očekávání a zklidnění zpestřit či ho oslavit. Jednotlivé zvyky se jistě liší rodinu od rodiny, mnohé se vyvíjejí časem.

Vzpomínám na dobu předrevoluční, byť už jde o vzpomínky docela matné, že se vše soustředilo na nákupy, různě kovové neděle od železné po zlatou, probíhaly čertovské akce a Mikulášská nadílka a víc si nepamatuji.

Myslím, že ani veřejná vánoční výzdoba nebývala tak intenzivní  a tak okázalá, byť skleněné ozdoby v obchodech a jejich výlohách samozřejmě byly.

 Kupříkladu ale adventní věnec, ať už ten doma či na dveřích, ten se ve velkém objevil až po revoluci, stejně jako plno dalších lidových i církevních zvyků, trhy i další zapomenuté tradice, které jsou dnes vnímány jako běžné.

Liší se i adventní zvyky v jednotlivých krajích, a logicky pak i v různých zemích.

 Líbí se mi skřítci v Dánsku, jsou milí a vlídní, vtipkují s dětmi i dospělými, provádí drobná alotria, schovávají dárky. A advent je  zde odpočítáván pomocí odhořívající svíčky.

 V mnoha zemích v této době rozkvétají vánoční hvězdy, které symbolizují svátky už i u nás.

   Zaujalo mě, že svátek lucek, tedy svatou Lucii, oslavují kupříkladu i ve Švédsku, byť asi jinak, než je tomu u nás. Tam se v ten den nosí jídlo starým rodičům, protože svatá Lucie měla kdysi Švédy zachránit před hladomorem. Nyní tedy na její počest děti slavnostně nakrmí svoje rodiče, aby se historie neopakovala. Nechce se mi domýšlet, jak to asi mají bezdětní nebo ti, kdo se s dětmi nestýkají, ale tím bych porušila slavnostní atmosféru textu, který chce sám o sobě navodit sváteční náladu a navnadit na adventní zvyky nejen u nás, ale i různě po světě.

 Maďaři se třeba adventem hlavně prozpívají a protančí, zatímco Poláci mnohem víc než jiní navštěvuji roráty. Španělé ve velkém sází vánoční loterii a Belgičané si staví živé betlémy na svých zahradách.

Prostě jiný kraj, jiný mrav. Společná všem je ale slavnostní atmosféra, hudba, koledy, setkávání s přáteli a očekávání…. Nikoliv spasitele, na toho asi už nikdo nevěří. Ale v lepší zítřky asi chce věřit skoro každý…

Adventní doba je k tomu ideální startovací doba.





Žádné komentáře:

Okomentovat