středa 29. prosince 2021

Před osmdesáti lety

 Dnes v noci je to rovných osmdesát let, co do protektorátu seskočili parašutisté, kteří měli za cíl zlikvidovat Heydricha. Jan Kubiš a Josef Gabčík.  Krom jiných, samozřejmě. Tehdy letěl Silver A, Silver B i Anthropoid. Tedy se tu ocitají i Valčík, Bartoš, mladičký Potůček, velký hrdina,  Zemek a Škacha, kteří nakonec jako jediní přežili.  Letěli jedním letadlem a jejich cesty a osudy se ještě několikrát osudově protkly.  To ale oné temné prosincové noci, kdy se spouštěli zpátky do své bývalé vlasti, nikdo z nich netušil.

Tímto dnem a touto nocí také začíná připomínání jubilea, které se s tím pojí. Začala operace Anthropoid, probíhal odboj, byl zlikvidován kat českého národa Heydrich, proběhla heydrichiáda, byly vyvražděny Lidice a Ležáky, bylo zavražděno mnoho českých vlastenců, kteří zemřeli v Kobylisích na střelnici, na Pankráci, v přestřelkách, na udání, po výslechu či v mnoha různých koncentračních táborech. 

Píši o tom v několika svých knihách, ať už je to Doskočiště, nebo příběhy svatobořických dětí, ale i Odnikud nikam se toho tématu dotýká. (malé osobní PR:-))

  Osmdesát let je dlouhá doba, ale zase ne tak dlouhá, abychom si nedokázali představit, co se dělo. 

Už dnes v noci se obdivovatelé parašutistů sešli v Nehvizdech, tedy na místě, kde  naši hrdinové omylem přistáli. 

A tak to bude pokračovat. Ráda to připomínám, protože považuji za důležité na tyto hrdiny nezapomínat. Bojovali proti totalitě a za svobodu, pojmy dnes často nadužívané či zneužívané. Bojovali za nás. Za svoji zemi, proti okupaci. A to není samozřejmost...

 A tak si připomeňme jejich příběh. 

Vstupujeme do roku s dvojkou na konci, je to možná z numerologického hlediska symbol naděje. Ale žít před osmdesáti lety, v roce 42 -tedy také dvojkovém roce - v tzv. protektorátu, rozhodně nebylo nic jednoduchého ani nadějného. 

I když, je zajímavé přemýšlet, jak lidé tehdy přemýšleli. Třeba také v té dvojce viděli určitou naději, že ta hrůza už skončí a bude zase líp. Kdo ví. Každopádně, osmdesáté výročí mnoha hrdinných i temných událostí právě dnes v noci započalo. 

Žádné komentáře:

Okomentovat