pondělí 11. července 2016

Manažer(ka) rodiny.

    Vždycky jsem obdivovala lidi, co všechno dokonale stíhali, všude byli včas, práci odevzdávali v termínu, všechno měli dokonale zorganizované. Věděli, kde mají být, kde jsou jejich děti, kdy mají přijít a odejít, kdy je dead line či klasická uzávěrka.
Sama jsem v tom dost plavala, zejména v mládí. Zřejmě proto jsem si oblíbila staré řecké přísloví o olivě, která ze sebe vydává to nejlepší v okamžiku, kdy ji drtí. V přípravě na zkoušky jsem vynikala nejvíc poslední noc, kdy jsem celá vyčerpaná do sebe sunula vědomosti, které jsem mohla v poklidu vstřebávat celé zkouškové období, neřku-li semestr.
Věděla jsem, že čím delší dobu mám na seminární, ba i diplomovou práci, tím rychleji ji budu dodělávat s vypětím všech sil krátce před odevzdáním. Na beton jsem už tehdy byla mistr v oboru prokrastinace, i když to slovo jsme samozřejmě vůbec neznali a patrně bychom si mysleli, že nám někdo sprostě nadává. Dnes naopak vesele prokrastinuje každý a ještě je na to hrdý.
Dost jsem se těšila na dobu, až trochu zestárnu, kdy budu mít konečně ve všem pořádek, budu všechno stíhat a plnit v řádných termínech.  Na oko to tak dnes dokonce mnohdy vypadá. Zejména rodina si žádá určitou koordinaci, ale bohužel i tady platí staré známé, že starého psa novým kouskům nenaučíš…
 Všeobecně přijímanou pravdou je, že mnohé ženy dnes fungují jako taxikářky, rozvážejí děti do škol, na kroužky, za sportem i na dětské párty, které se dnes pořádají už pro tříleté děti!!
 Že prostě zásadní manažerkou rodiny je ta žena, která automaticky ví, kde a kdy kdo má být. Co se má stát a kdy se to stane. A většinou tomu tak opravdu je, byť jsou výjimky (chce se mi napsat čestné), které potvrzují toto pravidlo. Ty, které to tak mají, neprokrastinují a dokonale zvládají multitasking, pak opravdu lze bez nadsázky označit jako manažerku rodiny. Mnohem blíž pravdě ale bude fakt, že na tuto roli si dnes rodiny většinou někoho najímají. Pravda, většinou je to nějaká paní, ale může to být i schopný muž. Prostě jedinec, který dokáže dokonale koordinovat funkci rodiny, kde každý má tolik práce, zájmů a aktivit, že by ty základní prostě nestíhal. Takže plán kdy, kde a kdo bude, kdo koho vyzvedne, v kolik kdo končí a v kolik kde začíná pak někdo pečlivě vypracuje, připevní na lednici a rodina podle něho funguje jako podle jízdního řádu.
   Zkoušela jsem se dobrat tolik žádané schopnosti všechno v pohodě stíhat v termínu a nikoli na poslední chvíli, ale pořád to nejde. Možná proto pracuji ve školství, kde mě řídí zvonění a díky němu vím, že prostě teď musím jít!
 Když pak vidím, jak plno dětí dostává poznámky za pozdní příchody, přičemž je pozdě dovezli nestíhající rodiče, takřka hmatatelně cítím jejich pocit nespravedlnosti. Ale na druhé straně znám několik žen (a asi tři muže), kteří to dovedou naprosto dokonale. Stíhají všechno zorganizovat, být všude včas, počítat s náhodou, pražskou dopravní zácpou a snad i s nečekaným zásahem shůry. Poskytují tak své rodině dokonalý servis. Ale vzápětí najdu i argument proti, a totiž, že děti s takovým zázemím nevnímají, že něco musí samy. Proč by se měly starat o svojí školní brašnu, když to samozřejmě udělá dokonalá maminka? Proč by, nedej bože, musely třeba uklidit svůj vlastní nepořádek ve třídě, když doma to za ně také někdo dělá? Nejspíš jim ani nedochází, co se po nich chce a co vlastně dělají špatně. A proč se na ně učitelka zlobí.
   Můžou tedy dokonalé maminky za rozmazlenost a určitou sociální neschopnost svých ratolestí? To se zase tak jednoznačně říci nedá.
Copak lze třeba dneska nechat dítě napospas ulici, jako tomu bylo ještě za našeho dávného dětství…?
 Dobrat se kategorického postoje a tím i naprosto nekritického obdivu k ženám manažerkám mi prostě nejde. Protože vím, že každá nedokonalost má své klady. Nedovezou mě do školy včas, musím se postarat sám. Nestrčí mi všechno až pod nos, je to logicky na mě…
Ale určitá kapka obdivu tam přeci jenom je. Dobře totiž vím, že sebedisciplína a dokonalé rozvržení jsou spolehlivým základem úspěchu.  A prokrastinace se přes veškerou svoji současnou módnost prostě nevyplácí.
   Bývaly doby, kdy se o ženě jako strážkyni domácího krbu vůbec nepochybovalo.  Maminka byla prostě každý den doma a na všechny čekala s teplým obědem i večeří v dokonale naklizeném domě. Dneska můžete objevit mezi lidmi takřka všechno, nikoli však spokojenou pokornou ženu v domácnosti, o teplých večeřích ani nemluvě.
Podle mých zkušeností to ale také skoro nikdo nevyžaduje. Koho znám, je v jednom kole. Děti, rodiče, prarodiče. Všichni potřebují nějak zmanažovat svůj pravidelný denní rozvrh. Z principu věci je tou manažerkou opravdu nejčastěji žena, ale už není stejnou podstatou, že je to vždy dokonalé. Někdo se dochvilnosti prostě nenaučí, stejně jako nezvládne plnění úkolů v daném termínu.
Přitom skoro vůbec nezáleží na vzdělání či společenském postavení.  Někdo je prostě manažerem vlastní rodiny i svého okolí automaticky a přirozeně, jiný se chronicky vleče ve stínu prokrastinace
a jediné, co ví, že lepší už to nebude.
Už mě také napadlo, jestli nejde o další z řádky nových civilizačních chorob. Třeba je na neschopnost stíhat věci včas nějaký lék?  Vlastně se to v dnešní přemedikazované době tak trochu nabízí.
Jenomže, a v tom je právě ta potíž, převážně dosud fungujeme na principu nápodoby. Nebo jinak, sofistikovanou latinou: exempla trahunt.
Když si to pak porovnáme, dojdeme ke klasickému poznání: jakým způsobem vedeme svoje vlastní děti, tak většinou oni povedou ty své.  Tedy jinými slovy, pokud je nenaučíme určitému řádu, disciplíně či schopnosti organizovat, moc jim ten jejich život v tomto směru neusnadníme.

Když ale každé ráno zapisuji do třídnice pozdní příchod z důvodu, že maminka se zasekla v koupelně, potažmo v dopravní zácpě, moc nadějně to nevidím.  A protože náprava má začínat před vlastním prahem, měla bych asi aktivně začít s likvidací vlastní prokrastinace. A jít alespoň opravit ty písemky z počátku dubnaJ. A pak včas dojet pro děti, uvařit a udělat s nimi úkoly: uf, snáz se to napíše, než zrealizujeJ. Být dobrou manažerkou rodiny prostě není vůbec snadné

Žádné komentáře:

Okomentovat