pátek 17. dubna 2015

Tablety do škol

Asi na mě v poslední době silně působí jaro, jelikož mám nějak častěji pocit, že svému okolí nerozumím. Nebo oni nerozumí mněJ. Zkrátka, takový nějaký absurdistán. Já o koze, ty o voze. Nemluvím o nějaký svých osobních strastech, mluvím o veřejném prostoru. Konkrétně o „geniální“ myšlence, která přichází s heslem: tablety do škol, stejně jako o druhém fenoménu, který hýbe veřejným míněním, a to jsou peníze ve sportu. Dnes tedy tablety, o penězích, o které jde vždy až v první řadě, až zítra. S tablety do škol přichází pan ministr, který tím chce digitalizovat naši nejmladší generaci a jako vedlejší efekt zredukovat tíhu školních aktovek. Ne snad, že by brašna, kterou děti vláčí do školy, byla jako pírko. Ostatně, ve své Třídní knížce do tramvaje jsem tomuto fenoménu věnovala jednu kapitolu. Leč, nahradit veškeré učebnice, sešity a další školní nezbytnosti jedním tabletem, je dost odvážné (neřku-li ukvapené) řešení. Pravda, jsem tak trochu konzervativec, milovník pomalých médií, ale na druhé straně moderní techniku mám ráda, nevyhýbám se jí. Ale ani ji nepřeceňuji, ba naopak.  Jako by si naši nejvyšší vůbec neuvědomovali, že čím dřív začneme děti digitalizovat, tím větší nákrok k tzv. digitální demenci jim vnucujeme. Naprosto eliminujeme jemnou motoriku nutnou pro psaní, likvidujeme tím schopnost čtení, kritického myšlení, vlastní fantazie. Pravda, budou dokonale dotekoví, pořád on line, ale naprosto degradovaní a omezení v jiných oborech. A to nemluvím o takových veselých událostech, že se tablet v dětských rukách velmi snadno rozbije (takže stát, který to bude financovat, jak pan ministr slibuje, bude nakupovat další a další. Zajímavé, že už teď nemá na učebnice a sešity, které si povětšinou děti kupují, ale na tablety budeJ). Další očekávaná událost je unavený IT technik a výpadek wi-fi sítě ve škole. U nás – kde máme jen elektronické ŽK a tolik opěvované interaktivní tabule, to třeba dokázalo zavinit pěkný chaos. Máte všechno virtuální, ale co s tím, když se nepřipojíte? Kreativně postaru, logicky. Když ale budou od mala na tabletu, veškerá praktičnost bude v háji. A wi-fi je jen špička ledovce, co takový stále očekávaný black out? A vůbec, co tím vlastně sledují, tablety do škol?  Do škol, které nemají věčně peníze, tak stejně nakoupí tablety nevalné kvality, zasekávající se, nefunkční, prostě ty nejlevnější modely. Tak to prostě ve většině škol chodí. Ale zase to tak hezky zní, že jo? Tablety do škol už od prvních tříd. Ale, po pravdě, je to pořádná blbost!!!!
Nebo tomu jen prostě nerozumím....

3 komentáře:

  1. Tou předpolední větou jste to řekla i za mě. Ministr je zcela mimo....

    OdpovědětVymazat
  2. Občas..pro nějaké žáky se specifickými vzdělávacími potřebami, si to dovedu představit, ale celoplošně ne. V tomhle jsem člověk "ze staré doby".

    OdpovědětVymazat
  3. Mám dva dvouleté vnoučky a pevně doufám,že budou alespoň na prvním stupni nosit do školy sešity a knihy,jako kdysi dávno já.Tento návrh mě zcela šokoval a doufám,že se ho nepodaří panu ministrovi prosadit!!!

    OdpovědětVymazat