úterý 22. prosince 2009

Sbor benešovských učitelek

 K učitelkám se pojí všelijaké nelichotivé přívlastky – bláznivá, hysterická, neurotická a já nevím, jaká ještě. Dnes bych ovšem chtěla přidat nějaké pozitivní. Nadaná a talentovaná. Alespoň ty, které patří do hudebního sboru benešovských učitelek, takové jsou. Kdysi se říkalo, co Čech to muzikant. U nich to platí dodnes. Český učitel byl vždycky hudebně nadaný (zde tedy bohužel tvořím čestnou výjimku). Cantare znamená v latině zpívat, a od toho pojmu je odvozen výraz kantor. Kdysi dávno ovšem nestačilo učitelům jen umět zpívat, musel umět hrát minimálně na dva nástroje – na housle a na varhany. Ještě že současné pedagogické vzdělání podobné experimenty nevyžaduje.
   Pravda, stejně jako tehdy si typický český kantor musí nějak přivydělávat. Tenkrát hrál na vícero nástrojů, komponoval, dirigoval, nacvičoval, učil hudbě, vychovával malé zpěváky a muzikanty. Muzika ho z části živila, neboť z platu rodinu neuživil, a předem se počítalo, že bude varhaníkem i regenschorim, zvoníkem, šumařem i sbormistrem. Jo, něco se nemění ani po národním obrození. Trochu o tom píši ve své knize o Janu Heřmanovi(malinká reklamka musí být:-) Kantor, zvláště vesnický, byl základním článkem české muzikálnosti. A benešovské učitelky v této tradici zdárně pokračují. Naprosto úžasný pěvecký sbor, který dokáže zapět takovým způsobem, že vám jde mráz po zádech. V sobotu večer jsem měla neopakovatelnou příležitost vyslechnout jejich Českou mši vánoční. Tedy mši Jakuba Jana Ryby, (mimochodem také učitele), ale v jejich bombastickém podání. Navíc v aule benešovského gymnázia, která je jako hudební síň naprosto dokonalá. Nešlo jen o příjemnou vánoční atmosféru, ale i o úžasný umělecký zážitek. Takže moje druhé benešovské doporučení. Nejen knihkupectví Daniela v tomto městě, kde studoval Vančura nebo Karel Nový, stojí za to. Ale i hudební zážitek v podání benešovských učitelek - které samozřejmě vystupují i v Praze. Slyšela jsem je třeba v kostele svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí. Takže kdyby náhodou váš zrak padl na nabídku koncertu benešovských učitelek, neváhejte. A odhoďte předsudky vůči kantorům, tyhle ženy vážně umí.

4 komentáře:

  1. Hudební kritéria bych splňovala, horší je to s tím zbytkem :)))

    Škoda, že si takový zážitek musíme nechat ujít, je to pro nás trošku z ruky..

    OdpovědětVymazat
  2. Náhodou já si o učitelích myslím jen to nejlepší. Alespoň těch co učí to moje "dílo" dvanáctileté!
    Je obdivuju, že ještě nespáchali trestný čin a ještě ho i jsou schopni něco naučit. A za ty peníze co berou...
    Fakt před nima klobouk dolů. Přede všema. Doma mám jen 4 kousky dětí a mám toho dost a oni denně mají půl dne na starosti i 30ks. Já bych tohle povolání dělat nemohla. Takže za mě. Učitelů si vážím. Zvláště v dnešní době.

    OdpovědětVymazat
  3. Učitelé jsou základ národa a zpívající učitelky jsou už úplně nejvíc.

    OdpovědětVymazat
  4. No jo, učitelky...mám k nim přístup jako obecně ke každé profesi..jsou dobré a blbé..zrovna tak jako ostatní lidé A sbor bych taky ráda slyšela...

    OdpovědětVymazat