neděle 13. prosince 2009

H1 N1

   Na běžnou chřipku každý rok zemřou desítky lidí. Nic. Na prasečí zemřelo mnohem méně lidí a je tu panika. Proč? Je to mediálně zajímavé. Ještě, že se k tomu nepřidala stejná hysterie jako s nemocí šílených krav. Vybíjení prasat by odpovídalo našemu naturelu. Při té příležitosti si vždycky vzpomenu na papouška z Ústí nad Labem, kterého horliví úředníci vyrvali z klece a zabili. Kvůli ptačí chřipce. Škoda, že není nějaká politická chřipka. Nebo nemoc šílených úředníků. Hned by bylo na tom světě dýchatelněji. Ale zpátky k prasečí, alias mexické chřipce. Panika, hysterie. Lidé nosí roušky a přestávají posílat děti do školy (alespoň u nás tu zkušenost máme). Přitom ale vesele kýchají a kašlou, aniž by si například zakryli rukou ústa. Typický obrázek našich ulic. Pak přijdou do práce, nasadí roušku a stěžují si, že pořád ještě není očkovací vakcína.
Někde jsem četla, že mnohem nebezpečnější jsou nemoci, o kterých se nepíše. A s tím souhlasím, protože prasečí chřipka je mediální bublina. Jeden moudrý lékař se třeba zamyslel nad tím, kolik hysteriků s rouškou třeba použije při náhodném sexu kondom? Narážel tím na to, že kvůli medializaci chřipky a nutnosti dodat na běsnící trh alespoň nějaké sérum (říkám si, ať žije placebo), se zastavil seriózní výzkum léků na AIDS. Nejsou na to peníze, ty teď míří do komerční sféry prasečí chřipky.
A farmaceutické firmy se umí chovat setssakramentsky tržně.
Tak nevím, jestli neškodíme sami sobě. Neumíme se vyléčit. I obyčejná chřipka je nebezpečná, když se s ní potácím po městě a jdu do práce. Pravda, mnohdy je to proto, že by nemocí naše příjmy klesly pod hranici životního minima. Ale často je to dáno mylným pocitem naší nepostradatelnosti.
Nebo i nezodpovědnosti. Proč musím strpět, že na mě někdo prská svoje bacily? Kdyby se hezky vyležel, mohl by brzy zpátky mezi lidi. Zdráv. A chřipka by přišla o svoji auroleu zákeřného zabijáka. Jenže o čem by se pak psalo?
P. S. Já samozřejmě předpokládám, že moje pokračující viróza žádná chřipka není. Jenže to si asi myslel každý, kdo na ni onemocněl. Nu, uvidíme, jak zodpovědně se zachovám ráno. Jestli půjdu už zdravá do práce nebo pořád nemocná pěkně k doktorovi. Ale víkend jsem skoro celý poctivě proležela a bacily topila v hektolitrech čaje. To by bylo, abych je neporazila:-)


4 komentáře:

  1. POd to se podepisuji.
    Hlavně v tom jsou prachy! Honem "uvařili" vakcínu, tak co s ní teď, že? V Austrálii ji nechcou, zemřelo na ni asi 14 dětí, V Německu 7, tak šup s vakcínou do Čech. Hodní čecháčci přece tolik dbají o zdraví své i svých dětí.Hodně mi to připomíná reklamu na Prevenar...au au

    OdpovědětVymazat
  2. taky jsme neočkovali, od rána mi také není dobře

    OdpovědětVymazat