pátek 27. listopadu 2009

Shirley Valentine

    Také se Vám to někdy stane, pořád nic a pak jedna akce překrývá druhou? Mně se to stává neustále. Naposledy tento pátek. Měla jsem lístky na Shirley Valentine ( a že dostat se na toto představení je umění samo o sobě) a zároveň jsem se měla zúčastnit křtu knihy Předlistopadová jablka, tedy knihy z mé rodné stáje (http://www.jalna.cz/). Nu, když už se to tak sešlo, domnívala jsem se, že akčně zvládnu obě dvě záležitosti. Když už, tak už. Na obě jsem se samozřejmě těšila. A to tak, že velmi. Divadlo začínalo v sedm, křest v šest. Těžká volba. Ale protože jde o one women show, předpokládala jsem, že v devět bude vymalováno a já se pořítím do Kafé Jericho, kde Ondřej Sedláček ( http://www.drej.cz/)  křtil svou knihu. Ale člověk míní…znáte to. Simona Stašová řádila na jevišti ABC celé tři hodiny. Úžasný zážitek. (musela jsem se ovšem odpoutat od diváků, jelikož co někdy chodí do divadla, je děs. Pravda, mlaskající dvojice neustále něco požírající byla trochu rušivá, nicméně herecký koncert byl natolik silný, že jsem potlačila své vrozené pudy vychovávat a zmíněným tlouštíkům svůj názor o jejich IQ nesdělila). Představení skončilo kolem dvaadvacáté hodiny a Simoně se dostalo ovací ve stoje. To už jsem dlouho v divadle nezažila. Důvod, proč je neustále vyprodáno, víc než zřejmý. Než jsem opustila prostory ABC, které má naprosto děsivě vyřešené šatny (při počtu lidí víc než deset se vytvoří nepohyblivý špunt a dostat se pro kabát je běh na dlouhou trať), čas značně pokročil. Usoudila jsem, že v Jerichu už na mě nikdo čekat nebude. Navíc jsem byla v takovém zvláštním rozpoložení a unavená, proto jsem křest vzdala a zamířila k domovu. Takže jsem si vybrala svůj kulturní zážitek a na dlouhou dobu mám zase utrum. Určitě do té doby, než se mi zase sejdou dvě a více akcí na jeden večer. Ale Shirely Valentine vřele doporučuji.
One woman show Simony Stašové. Shirley Valentine je jméno dívky, kterou ta současná, čtyřicetiletá matka rodiny a manželka počestného občana, už dávno není. Přesto, že se musí starat hlavně o to, aby život její rodiny žijící v Liverpoolu běžel ve vyježděných kolejích, sny a touhy té dívky, kterou kdysi byla, v ní zůstávají. Snad proto podlehne návrhu své kamarádky a udělá něco, co se od ní neočekává – odjede na dovolenou do míst, kde se pěstuje vinná réva, do Řecka. A tam začíná nový život, nové dobrodružství, všechno to, co už považovala za ztracené. Bravurní komedie o hledání vlastní identity z dílny známého britského komediografa Willy Russella, jehož muzikál Pokrevní bratři obletěl celý svět, je určena nejen všem ženám středního věku, které pomalu ztrácejí životní elán, ale i všem divákům, kteří mají rádi dobrou zábavu. Navíc je skvěle napsané monodrama, v němž herečka ztvárňuje nejen Shirley, ale zároveň všechny postavy jejího mikrosvěta, přímo stvořené pro hvězdu Městských divadel pražských Simonu Stašovou, která dlouho čekala právě na takovouto příležitost. Sama se vyjádřila, že tahle hra je právě o tom, co touží říct teď v tuto chvíli. Nápomocen jí v tom bude brněnský režisér Zdeněk Kaloč. Inscenace vzniká ve spolupráci s FDA.v


4 komentáře:

  1. Jitko, závidím, Simona Stašová je taky jak víno..čím starší, tím lepší!

    OdpovědětVymazat
  2. Aúúú, já chci taky!!! Jakpak jsi zase k takovým vzácným lupenům přišla?? Já už 2x číhala na online předprodej, ale není šance. Už jsem i koukala, kde to hraje mino PHU, že bych třeba vyjela do MB nebo někam poblíž. Všichni (včetně kritiky) na to pějí chválu... jen já ne. protože mám vztek, že jsem to neviděla ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Třeba si také zapěješ:-) Myslím tu chválu.
    Já k nim přišla - a to přiznám - protekcí. Vzala mě kamarádka novinářka. Takže neporadím. Ale myslím, že to nemůže být navěky vyprodané?
    Nu, trochu planá útěcha, ale zkusím se poptat.

    OdpovědětVymazat
  4. No, my jsme taky byli na Shirley Valentine, tady ve Zlíně a musím říct, že Simona Stašová je uragán :-) Jedním slovem úžasné...

    OdpovědětVymazat