čtvrtek 8. června 2023

Nové koště

 

  …samozřejmě dobře mete. I chroničtí odpůrci českých pořekadel se s touto ironickou větičkou určitě někdy setkali. Protože to opravdu funguje. Kupříkladu ve školství to lze demonstrovat na ministerských nápadech. Ministři se v čele resortu střídají jak apoštolové na orloji a každý z nich se snaží přijít s něčím novým. Originálním. Asi, aby byl zapamatovatelný. Nebo nevím. Nějaká kontinuita většinou chybí, vytváří se nová vize. Určitě lepší, originálnější…Prostě nové koště

Nejnovější kousek z této kategorie je prodloužení povinné školní docházky. Ministr to sdělil jako svou hlavní prioritu. Navrhuje systém osmi let na základce, pak povinně dva roky na střední….

…A pak to asi nějak doklepat na té střední s obecným vzděláváním nebo nějakou odborností, nebo nevím…

    Aby nikdo nemusel řešit zásadní věci, přichází se s těmito – dle mého tedy - nesmysly. Osobně si navíc myslím, že školní docházka by se měla spíš zkracovat než prodlužovat, ale tohle je tak okaté plácnutí do vody, že to až bolí. A to nikterak nezdůrazňuji fakt, že jde vlastně o „opisování“, podobná varianta už tady kdysi byla.

  A tak jen taková, řekněme neškodná, ukázka tohoto nového metení. Brzy se na to zapomene, navíc budou prázdniny, nic se řešit nebude. Hlavně ty důležité věci usnou, přijdou možná tak kosmetické úpravy.

A pak možná zase nový ministr a s ním nějaká exkluzivní novinka. Protože jestli ve školství něco opravdu funguje, pak asi jedině ona okřídlená pořekadla a přísloví. A nejen ta o novém koštěti, namátkou lze připomenut i rybu, která smrdí od hlavy. Našla by se jistě i jiná, kupříkladu kdo jinému jámu kopá či každá změna bývá k horšímu….

Souběžně mě překvapivě rychle napadají i ta nefungující, jako že:

co se v mládí naučíš

Tak to asi už fakt nefunguje, stejně jako: kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkemJ, ale o tom jindy.

  Dnes přemýšlím o nesmyslném prodlužování školní docházky, kterou vnímám jako nějaké vrtění školním psem.  Existují daleko závažnější problémy, namátkou letošní tristní situace s přijímáním na střední školy, nedostatek míst, nefungující revize různých programů atd. Místo toho prodloužíme dětem pobyt v lavicích.  

Už teď běžně maturují dvacetiletí a starší. Patnáctiletí dospívající se nudí v devítce….

Nu, a celé to vyřešíme tím, že to prodloužíme.

Ono to samozřejmě vyšumí, ale stejně je divné, co všechno se dá ve školství řešit…Nu, je tomu tak, nové koště opravdu viditelně mete



 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat