sobota 10. dubna 2021

Jistě, pane ministře

 Máme nového pana ministra. Zdravotnictví. Měl být i nový ministr školství, což se nestalo. Zatím. 

Když se o změnách psalo, ti (dnes už )bývalí ministři tvrdili, že o ničem neví. Nikdo se s nimi prý nebavil. Média ale už dopředu halasně oznamovala, že k tomu prostě dojde. 

Chvílemi jsem se cítila jak v dávném seriálu Návštěvníci, kde děda Drchlík ve skvělém podání pana Brodského dostal noviny z budoucnosti a najednou věděl, co vyjde ve Sportce. Vždycky jsem si takové noviny přála:-).

  A u nás už to funguje. Sice napůl, ale ano. Všichni věděli dopředu, že budou noví ministři. Byl tedy jen jeden, ale stejně mě napadá, kdo asi ty zprávy z jednání vynáší? A je to standardní nebo jen něco ve stylu naší banánové republiky?  A fakt to jde, takhle lusknutím prstu? Neděláš to, co chci já, tak šup a letíš? 

  To je běžná demokratická praktika? Pravda, když vidím Slovensko, kde si kluci jen mezi sebou prohodili funkce, jako že já teď budu premiér a ty třeba ministr financí... 

A nic, jede se dál? Tak se vlastně ani nedivím. 

Ale pořád to nemohu vnitřně přijmout. Jako že žiju v zemi, kde korupční skandály politikům vaz nezlomí, prostě proč taky, jede se dál!  Svázanost s minulým režimem také ne, ta už asi nikoho nezajímá. Prostě je jedno, v jaké organizaci jste sloužil před převratem, teď je jiná doba!!!

Všichni vědí o prapodivných zakázkách, o odklonění veřejných peněz  a další potencionální skandály, které ale u nás skandálem nejsou.  U nás je skandálem znelíbit se. Neskákat, jak někdo píská.   Nebo prostě vlastně ani žádný argument nepředložili, prostě já jsem rozhodnul? 

A ten další adept na funkci to v klidu přijme, protože si jako nemyslí, že jemu se to stane také? Nebo v tom jede s nimi? 

  Těžko říci, je to víc otázek než odpovědí. Navíc na takové otázky se u nás neodpovídá. 

Přesto je to divné, tolik let po revoluci a my jsme pořád jako v seriálu Návštěvníci. I když na druhou stranu, Návštěvníci byla skvělá sci-fi. 

To, co žijeme nyní, je dost bídný béčkový horror. 

2 komentáře:

  1. Milá Jitko, moc hezky shrnuto, já zkusím napsat svůj osobní dojem. Nevím nakolik Vás tohle jednání překvapuje. Mě vůbec. Ale konkrétněji, já si kladla otázku jestli je tato možnost jednání známa mz už v říjnu, kdy funkci přijal. Můj závěr je, že určitě ano. s ANO a AB je tohle typické, a kdo přistoupí na jejich hru, dobře mu tak. Já /ha ha ha/ i kdybych měla nějaké vysoké oborové kvality, tak bych tu hlavu do oprátky nestrčila. Mám otázku, zda byste vzala nabídku na ministra školství? Jste jistě dobře obeznámena s oborem s mnohaletou praxí, a nechci lichotit, ale i obdařena morálkou. Tady a teď. Já byla posledních cca 8 let člověk apolitický, nechtěla jsem si hlavu otrávit tím, co se děje, ale bohužel ta hrůza došla i ke mně. A já se bojím. Jen si teď apokalypticky říkám, že čím hůř, tím lépe, třeba národ prozře. Co vy na to?, Lenka

    OdpovědětVymazat
  2. Lenko, děkuji za impuls k zamyšlení. A na potencionální post mám jasno, Babišovi se prostě nepomáhá. Nevzala bych to!! Pravda, nikdo mi nic nenabízí, hezky se to řeší hypoteticky. Ale v jiné situaci by to asi byla výzva, minimálně k přemýšlení. Teď ani náhodou. Takové ty řeči, že někdo to dělat musí, ty znám už se socialismu.... Prostě nemusí. Vím, že je to asi taková zkratka, ale tak to vidím. A jsem, v duchu té apokalypsy, dost vyděšená z voleb, protože najednou přestávám věřit, že se to nějak změní...Tomu, že národ prozře, nějak přestávám věřit. Ale zase, naděje umírá jako poslední.... Tak děkuji a hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat