středa 16. prosince 2009

Čertův švagr

........ či spíše švagrová
   Už hezkou řádku let se zabývám otázkou, jestli mám švagrovou považovat za přínos nebo za ztrátu. Z matematického hlediska je jistě přínosem. Rozšířila naši rozvětvenou rodinu nejen o své v bolestech (největších na celém světě) zrozené děti, ale i o svoje poměrně početné příbuzenstvo. Když ovšem beru v potaz, že od svatby není s bratrem kloudná řeč, tedy starý bratr zmizel a nový se neobjevil, jsme náhle v minusových hodnotách. Vycházet se švagrovou je úkol hodný Filištína. Švagrovou si nevybíráte, a přesto patří mezi vaše nejbližší. Scházíte se na rodinných oslavách, kde se na sebe křečovitě usmíváte. To je ta lepší varianta. O té horší raději psát nebudu, bylo by to Odnikud nikam. Zajímavé je, že v mnoha jazycích je termín pro švagrovou hodně podobný termínu sestra. Nám nelingvistům je ovšem tento překlad utajen. Přesto bez ohledu na původní národnost jsme schopny jako rodilé Angličanky klábosit tak akorát o počasí. Případně ještě mohu tiše vyslechnout kritiku svého zhýralého a nezodpovědného života. Dlouho jsem se mylně domnívala, že všechny zápory svého vlastního charakteru mám dokonale zmapované a vím, kde mě tlačí bota. Řeklo by se, že člověk v mém věku je již hotový a zformovaný, a nové vlastnosti se hledají už jen velmi těžko. Avšak švagrová umí zázraky. Dokáže objevit takové neduhy v mé povaze, že bych sama od sebe kůrku chleba nepřijala. Někdy dokonce dovede obratně převést do mínusu to, co jsem dosud vnímala pouze v plusových hodnotách. Netušila jsem třeba, co všechno mohou vyprovokovat třeba moje záliby. Žádné smysluplné trávení volného času, naopak. Zkrátka, v rodinných vztazích je pořád co zlepšovat. Někdy sice nabývám dojmu, že zlepšuji jenom já, ale to jistě není na škodu věci. Nicméně i z tohoto bludu mě ovšem švagrová rázně vyvede, a tak pokorně poslouchám její prazvláštní rady, co mám dělat se svým životem a svojí nesnesitelnou povahou. Co by jeden neudělal pro klid v rodině? Nevím sice, co zaručeně pomůže, ale snažím se. Dlouho jsem nevěděla jak. Až mě napadlo hledat v moudrosti českých přísloví. Takové mlčeti zlato je vskutku dobrá rada nade vše. Ne, že by to nebyl zajímavý pokus. Dokazovat, že vyřčené slovo nevrátíš ani párem volů, není třeba. O to víc, že to již mnozí potvrdili dávno před námi. V době vánoční jistě půjde všechno líp. Pochválím úplně nejlepší cukroví na celém světě, tiše pomlčím, a určitě bude dobře. Alespoň chvíli.

8 komentářů:

  1. Švagrová... Kapitola sama pro sebe :-). Tchýně mě upozornila, že nás zve společně 26.12. na husu... Už se "těším". Ale třeba švagrová nezklame a opět se vymluví, že se jim to vůbec nehodí a že si ji daj o den dřív a na nás zase zbydou zbytky :-DDD.

    OdpovědětVymazat
  2. To je smutný, takhle by to nemělo být a já jsem štastná že naše rodinka pohodově vychází každý s každým.. teda švagrovou asi nikdy mít nebudu vlarstně. nevím zda se citit ošizená nebo štastná

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko krásný článek. Švagrové to na fotce náhodou moc sluší ;o)
    Já mám už jen bývalou švagrovou a jednu na Slovensku a tu mám ráda. A je moje švagrová i žena mého švagra? Jestli jo, tak s tou si nějak extra nerozumím, ale sneseme se. Ale vidíme se fakt, tak jednou za rok.
    Já obecně nejsem moc návštěvní týpek a razím heslo moji matky. "Přijďte po obědě a na večeři ať jste doma." :oD
    Hi...

    OdpovědětVymazat
  4. Mám to se švagrovou podobně, Jitko. :-(
    Moje IQ zpravidla nestačí na ty duchaplné debaty a taky se stydím, že všemu tak nerozumím... ;-)
    Naše návštěvy byly vždy víceméně zdvořilostní a mě to asi před několika lety přestalo bavit, co budu někomu hrát divadlo, že?
    Naši příbuzní se k nám obecně moc nehlásí- tu a tam napíší obdivnou SMS, "jak to pěkně zvládáme", ale drží se v bezpečné vzdálenosti- to aby nám to naše zvládání nepokazili nějakou pomocí... asi tak to vidím já.
    Je mi to líto, ale přátelé jsou pro mě víc, než "vyvdaná" rodina :-((

    OdpovědětVymazat
  5. To heslo "Přijďte po obědě a na večeři, ať jste doma." Se mi moc líbí :-). Asi ho začnu používat...

    OdpovědětVymazat
  6. mám bohužel švagrovou ze stejného těsta a brášku v nenávratnu...,moc mi to mrzí,ale nedá se to.Tak se tolerujeme,nevyhledáváme a max komunikujeme telefonem...

    OdpovědětVymazat
  7. Zdá se, že se jedná o jev celkem rozšířený.Myslím, že žena švagra je také švagrová, ale kovaná v těch rodinných vztazích nejsem. Ovšem heslo, přijďte po obědě a na večeři ať jste doma je geniální a ode dneška ho začnu uplatňovat. Také nerada hraji divadlo, Markéto, takže to chápu. Tedy tohle divadlo, jinak v Kobylisích v Jiskře hraju ráda:-)Také víc sázím na přátele. A stejně jako Marci jsem vděčná panu Bellovi za vynález telefonu. A Gabro přeji dobrou chuť ke zbytkům husy:-)Trapně žertuji,ale je to v podstatě drsná realita. Ale bude líp:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak holky, hlásím se do klubu...švagrové mám tři, páč mám dva bratry a můj muž jednoho. Jedna ujde, dělala jsem sní ve školce, ale snese mě až od té doby, co je můj malý bratr naprosto její:-) Druhá je skorošvagrová mého prostředního bartra...a s tou se ted ynarozdíl od vás nani na vánoce neuvidím, číslo nan ní nemám, páč si přála, aby o ní "naše" rodina nemluvila, ona své děti bude vychovávat v lásce amíru..mně vysvětlila, jak špatně vychované je mám já, že by to nesnesla..a mé mamce zakázal apomalu přístup do baráku, kteráý koupil můj otec...a my ho bratrovi dali...:-) no svět je zajímavé místo...takže se nejspíš nedozvím, jak své děti vychová...ono se to dobře radí, když jim jim jsou teprve dva roky a míň..O té slečně(můj bratr se zatím neoženil) nemusím do once života slyšet...ještě že tu možnost volby mám:-)

    A moje třetí švagrová, žena bratra mého muže..tak ta mě ignoruje, protože má Míšovi za zlé, že se rozvedl..ne sice kvůli mě. Ale to je jí asi fuk..takže jsem jí viděla jednou na pohřbu a dokud někdo neumře, neuvidím jí zas:-) Doufám, že to bude zadlouho..nebo nikdy.

    A teĎ mě trumfněte!:-)))

    Já husa si myslela, že když nemám ségru, budu mít aspoń švagrovou amé děti bratrance a sestřenice..a nic z toho:-(

    OdpovědětVymazat