úterý 15. prosince 2009

Americká kamna

    Začalo (v prosinci nečekaně) mrznout a je tedy na čase zasednout k hřejivému ohni. I adventní nálada k tomu vybízí a tak je třeba zatopit, svařit víno, otevřít knihu a pohlédnout do plamenů. Většinou se sice hřejeme u ústředního topení, ale jsou tací, co vlastní krb nebo topí v kamnech. A vzhledem k tomu, že dnes je moderní vše americké, musela zákonitě přijít na přetřes i americká kamna. (Nicméně nutno konstatovat, že ač přišlá zpoza oceánu, zdomácněla v Čechách už v devatenáctém století.) Za Rakouska Uherska byla u nás velmi populární. A pokud sledujete historické filmy nebo kostýmní pohádky, na mnoha záběrech si jich můžete všimnout. Vlastnil je i Karel Čapek, který o nich dokonce napsal hodně fejetonů. Ne, že bych se chtěla srovnávat s Čapkem, když píšu o amerických kamnech. Píšu o nich proto, že znám jednoho nadšence, který si na nich vybudoval živnost a je jejich dokonalým propagátorem. ( http://www.starakamna.cz/)  Dokonce dokázal to, že jsem přemohla vrozenou lenost, na chalupě se pustila do haraburdí ve staré stodole, a vydolovala odtud prastará kamínka, která kdysi kdosi odhodil jako věc zastaralou a nepotřebnou. Jenže když se taková raritka vyspraví a vyčistí, stane se z ní dokonalá venkovská dekorace. Nejsou to sice americká kamna, ale i stará kamna mají co do sebe. To, že s americkými kamny se jedná o porevoluční záležitost, je, jak jinak, vina minulého režimu. Komunisté totiž koks (myslím tím topivo, nikoli kokain) a antracit, kterým se v kamnech topí, distribuovali pouze do továren, případně do škol. Ostatním muselo stačit hnědé uhlí, a to je pro americká kamna naprosto nevhodné palivo. A pak, všechno americké bylo špatné (stejně jako dnes je všechno americké zase dobré – je to ode zdi ke zdi - nebo lépe Odnikud nikam:-)), a proto se jejich výroba zastavila. Někteří tak mají na svých chalupách nebo půdách poklad velké hodnoty, a kdyby viděli originál, jistě by žasli, jak útulnou atmosféru dokážou americká kamna vyloudit. Otevřený oheň prostě dělá své. Úplně vidím sama sebe, jak za dlouhých zimních večerů hledím přes slídu do hřejivého ohně, popíjím dobré víno a přemýšlím, co bych asi tak mohla napsat (třeba na blog). Bohužel, do mého malého bytu se takový historický kolos nejen nehodí, ale hlavně ani nevejde. Ale až jednou budu mít dům, americkým kamnům neodolám. Zatím si budu číst hezké fejetony od Karla Čapka (ten také dokázal napsat fejeton na jakékoliv téma, ach jo:-)) A v těch mrazech, co se na nás chystají, je už jen psaní o amerických kamnech hřejivé.

 http://www.knihovna.upm.cz/spolecnosti/sbc/text7s.htm
http://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-trendy/184114-americka-kamna-zaujmou-nejen-dekorativnim-vzhledem-ale-i-provedenim.html

4 komentáře:

  1. Tak jsem se zahřála pouhým čtením... úplně vidím tu atmosféru- a lituju, že žádná taková kamna doma nemám :-(
    Hřeje mě jen a pouze ústřední topení- a pak tu a tam dobré slovo :-) a taky redwine ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. I já mám ze čtení hřejivý pocit :-). Hezké... Jen k nám do paneláku by se kamna moc nehodila :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem bohužel velmi praktická a už vidím, jak se v těch všemožných záhybech usazuje prach. Na koukání krásné, ale doma raději moderní strohý krb(zatím jen přání). Otevřený oheň mám moc ráda..

    OdpovědětVymazat
  4. S tou kritikou komunistů bych to až tak nepřeháněl. Já osobně mohu dosvědčit, že moje babička je měla a bez problémů asi tak do roku 68 koks nakupovala a v kamnech topila. Nebyl antracit, ale koks se sehnat dal.

    OdpovědětVymazat