neděle 25. června 2023

Kolotoč

 Letenský kolotoč je občas v provozu. Nejde úplně přesně odhadnout a naplánovat kdy, často je to překvapení, že zrovna funguje. Nicméně, v době svátků tomu tak bývá častěji, tudíž se nám podařilo zachytit další jeho jízdu.

 První byla při slavnostním otevření, tehdy bylo narváno, velká sláva. Jízdenka či vstupenka o dvacku levnější než dnes, kdy pětiminutovka  svezení vyjde na stovku.

  Lidí také ubylo, buď to již není taková atrakce nebo neumí odhadnout, kdy bude otevřeno a ztrácejí pozornost či zájem.

Přesto je to krásná atrakce, mám ji ráda. Evokuje mi atmosféru staré Letné. Asi nejsem sama, protože často vidím jezdit i starší lidi, vzpomínka na dětství. Koně je uvezou. Sama jsem to ještě nezkusila, zatím jsem vždycky nechala jezdit jen děti. Ale třeba to ještě někdy zkusím. Od pamětníků jsem vybádala, že kdysi byla mezi koníky i Koketa. A Cikán. Ti tam již nejsou, Koketa je sexistické jméno, Cikán rasistické....

Osobně si myslím, že to tak kdysi ti lidé nemysleli, když ta zvířata pojmenovávali. Že je to také trochu škoda, že jsme tak korektní. Prostě Koketa zmizela, už se na ní nesvezete. 

Ale to je jen úhel pohledu. Někoho by to prostě asi mohlo urazit. Tak mají koně- mimochodem opravdu krásně zrenovovaní- korektní jména, děti se svezou dokola, senioři se nostalgicky svezou do vzpomínek. Kolotoč prostě točí radost. Ve chvílích, kdy funguje.

Krásné to je:-) 

 




Žádné komentáře:

Okomentovat