sobota 3. června 2023

Voňavý měsíc

 

   Občas se setkávám  s otázkou, který je vlastně nejkrásnější měsíc v roce?

 Ono je adeptů logicky povícero, nabízí se květen, lásky čas, adventní doba v prosinci či oba prázdninové měsíce. Někdo má rád barevné září jiný nedá dopustit na nostalgický listopad či mrazivý leden.

    V součtu všech plusů a mínusů ale nakonec vítězí červen. Je to možná trošičku sporné, nicméně v podstatě jasné.  Bereme-li totiž  v úvahu fakt, že se dny téměř pořád prodlužují, všechno kvete a všichni se těší na nastávající léto, nemá červen konkurenci.

    Řeklo by se, že další červnové výhody se po tomto výčtu budou hledat jen těžko. Avšak stačí se trošku zamyslet, a hned vám naskakují zrající třešně, jahody či další letní plody. První dny na koupališti nebo u řeky. Vůně přicházejícího léta ve vzduchu. A hlavně, to těšení se. Dovolená i prázdniny jsou za dveřmi, vlastně se už tak nějak prázdninově cítíte, ale volný čas ještě neubíhá. 

   Někdy se objeví bonus tam, kde byste ho vlastně ani nečekali. Třeba nějaký výlet. Chvíle, kdy si během prodlouženého víkendu připadáte jako o dovolené. Bezstarostně.

   Zkrátka, červen má v sobě tolik ingrediencí, že vlastně není těžké vyhlásit ho nejkrásnějším měsícem roku.

Jistě, nejde o stoprocentní shodu. Někde bojují s půlroční uzávěrkou, jinde finišují před koncem školního roku, někteří nesnáší vedro, a jiným představa blížící se letní dovolené vytváří husí kůži a nastoluje infarktové stavy.

Zkrátka, i hledání dokonalého nejkrásnějšího měsíce v roce má své odstíny, byť jich asi určitě nebude padesát.

   V čem by se ale mohla shodnout nadpoloviční čas respondentů je kupříkladu vůně. Červen disponuje tolika variantami krásných vůní, že patrně nemá konkurenci. Lze tedy směle konstatovat, že v tomto směru je červen opravdu nejkrásnější.

 Nejvoňavější.

 A protože vůně jsou stěžejní i pro nás lidi, lze bez uzardění červen vyhlásit tím nejhezčím. Vždyť zkusili jste se v červnu zhluboka nadechnout?

Pravda, alergiky tímto neohromím, tak jinak.

   Zkusili jste žít vedle člověka, který vám nevoní?

 Ne, že by to byl nezajímavý experiment, ale většinou to nefunguje. Vůně jsou prostě pro nás důležité. Voní nám lidé, práce či příroda. Červen nám to svou paletou vůní intenzivně připomíná. Co nám nevoní, nefunguje.

  V půli roku si to možná uvědomujeme mnohem silněji. O to víc, čím intenzivnější vůně nám červen nabízí. Nechť vám tedy všechno kolem voní. A nejen v červnu…

Který je váš nejkrásnější měsíc v roce?




1 komentář:

  1. Taky červen. Slunečná rána a dlouhé večery, těšení se na dovolenou. A ještě k tomu je to můj narozeninový měsíc.
    Přeji Vám krásné červnové dny:)

    OdpovědětVymazat