pondělí 26. června 2023

Myslivec

 Hajný Robátko a jeho jelen Větrník je patrně jeden z mála vlídných a populárních myslivců. 

Jinak tedy nevím....?

Mám k tomuto mysliveckému "cechu" dost ambivalentní vztah. Po pravdě řečeno, nemám je ráda. 

Asi proto, že většina těch, které nějak letmo znám, jsou spíš agresivní lovci, neřku-li predátoři, než nějací milovníci přírody a ochránci zvířat.

Zejména na svých venkovských cestách potkávám muže s puškou, na rozpadajících se posedech, kde číhavě monitorují okolí. Jsou to typy lidí, u kterých nechápu, jak mohli získat zbrojní průkaz a následně legálně vlastnit zbraň....? 

Připomněla jsem si tyto své rozporuplné pocity vůči myslivců nedávno, když se mluvilo 

o zastřeleném psu. Border kolie běžela vedle své paní po polní cestě. 

Myslivec si ji prý spletl s liškou a zastřelil jí. Proč? Protože prostě může, on je tady pán. Lišku může zastřelit. A že to byl pes? Byl na volno, na to má taky právo. A bylo vymalováno.

Nějak se to asi řešilo. A protože šlo o medializovaný případ, tak se to asi i vyřešilo, někdo se k tomu nějak postavil. 

Nicméně, utvrdilo to moje nenaladění vůči myslivcům jako celku. Jistě, jsou mezi nimi normální jedinci, ale jako celek v tomto spolku vidím víc negativ. Vnímám řadu z nich hlavně jako nebezpečí, jsou legálními majiteli zbraní. 

Když pak vidím venkovského alkoholika, jak vyhrožuje nejdřív okolním psům a kočkám, posléze i lidem, říkám si, kolik takových asi je? 

Na posedech někteří často klimbají s lahví alkoholu, asi aby jim nebyla zima. 

Úplně nesnáším lovy. Hromadně vyrazí a pro zábavu střílí zvířata, která si pak vystaví jako výřad! Z toho mi bylo úzko už jako malé holce. 

  Zámek Konopiště, přecpaný loveckými trofejemi šíleného Ferdinanda  d´Este, považuji za odstrašující případ takového řádění. 

 Jako další mega zvrácenost vnímám vypouštění kupříkladu bažantů. Oni je nechají vyrůst 

v bažantnici, pak vypustí do přírody, aby je mohli posléze vystřílet. Často pak potkávám na silnici zmatené bažantíky, které zrovna vypustili. A oni, než se stačí zorientovat, jsou buď přejeti autem nebo posléze zastřelení na "honu". 

Je to prostě pro mě  dost zvrácená zábava a koníček. 

A nemohu najít moc argumentů na jejich obhajobu. 

  Navíc jsem o víkendu pár takových intelektuálů v lesnické uniformě potkala, tak mě to nějak nutí polemizovat nad smyslem jejich činnosti. I nad tím, kdo je vlastně držitelem zbraně, jestli se nějak průběžně kontroluje způsobilost držitelů oprávnění nebo zda stačí, že je to myslivec a má pušku na doživotí?  

   Asi nezbývá věřit, že většina těch zelených mužíčků to myslí dobře, snaží se pečovat 

o zvířata a nejsou primárně jen predátoři, kteří rádi střílí. 

Ale pochybnosti samozřejmě zůstávají...







1 komentář:

  1. Bažantnici máme kousek za vsí. Celý podzim se tam střílí. Zmatení bažanti občas doletí až k nám na zahradu. A to nemluvím o tom, jak je nebezpečná jízda autem kolem bažantnice, která protíná hlavní cestu. Připadá mi naprosto zvrácené vypustit bažanty a pak je střílet.

    OdpovědětVymazat