čtvrtek 7. ledna 2021

Pohádky

 Viděli jste někdy v poslední době pohádku pro děti? Myslím tak, že ji zkusíte trochu vnímat? 

Ono to, po pravdě, moc nejde. 

Když u nás ráno někdy běží oblíbené Déčko, musím velmi brzy opustit místnost. Je to tak šíleně uječené a hlasité, že se u toho nedá existovat. Tedy já nemohu.  Dětem to zjevně nevadí, je to jejich styl. Líbí se jim to. Je to barevné, ječí to, hýbe se to.

Když jim pustím starší pohádku, s pomalejším dějem a klidným hlasem, nebaví je to. 

Já zase nedokážu vydýchat to aktuální, šíleně barevné a uječené figurky, s vyvalenýma očima, nereálně barevné, co jen řvou, ječí, honí se...

Normální hovor či nějaký smysluplný příběh jsem tam nezaznamenala.  

Přemýšlím, zda je to pokrok nebo ona cesta do pekel...?

Nebo jestli už jsem tak stará, že současným pohádkám nerozumím? To bude asi nejpravděpodobnější varianta, přesto si v skrytu duše myslím, že to ječení a křiklavě mihotající se příšery nejsou pro ty děti to pravé ořechové, navzdory tomu, že jim se to asi i líbí...

Naštěstí často umí zabodovat reálné čtení:-).

Ale když třeba není na četbu čas a video je hlavním pohádkovým zdrojem, nevidím to moc růžově, navzdory těm populárním křiklavým barvám:-)


7 komentářů:

  1. Taky to tak cítím. Mám pocit, že se především v kreslených pohádkách na různých program ječí a ječí.
    Ona se vytrácí úroveň hlasového projevu i u reportérů, komentátorů ap. Všichni jakoby mají pocít, že musí zvýšit hlas a někdy to vypadá, že z posledního dechu.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuji. Hlasová kultura reportérů a moderátorů, to je kapitola sama pro sebe. Ovšem, zjevně je na ni zaděláno už právě u těch nejmenších. Čím víc ječíš, tím víc jsi slyšet:-( Bez ohledu na obsah sdělovaného, ten stejně nikoho nezajímá:-) Je tomu tak i v těch pohádkách:-(

      Vymazat
  2. Pohádky plné reality? Nebo realita plná pohádek?
    Už to jde mimo mě😊

    OdpovědětVymazat
  3. Mimo mě zjevně také:-). Realita to není v žádné podobě (snad:-))

    OdpovědětVymazat
  4. Bohužel se v posledních letech rozmohl takový nešvar. Hlasitá hudba ve filmech. I když herci mluví, je slyšet hudba. Přestávám tomu rozumět. Proč musí být všechno tak akční a uřvané? Jaký rozdíl je pak dívat se na staré filmy.

    OdpovědětVymazat
  5. Musím souhlasit, ty dnešní pohádky mi nic moc neříkají. Nevím, co si z nich děti vezmou. Já dávám pořád přednost těm starším :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mám pětiletou vnučku.
    Doma televizi nemají a pohádky má spíše z knih nebo dětských časopisů.
    Když jí mám u sebe, občas se spolu na pohádky podíváme, vůbec jí ty staré nevadí. Domnívám se, že je to absencí každodenního sledování, prostě nepohrdne, protože ten výběr má velice zúžený.
    Když už jsme u těch pohádek, já vůbec nedokážu naladit na vlnu těch současných, milost jsem udělila Anděl Páně 1 a 2, nejsem rozmazlená? :)

    OdpovědětVymazat