pondělí 11. ledna 2021

Historické filmy

 Historické filmy mám ráda. Chtěla bych je i doporučovat dětem, pro určitou iluzi, lepší pochopení dějin. Je to, pravda, trochu ožehavé. A mnozí historici se nad podobnou metodou dost ošívají, neřku-li ji radikálně odmítají. Film je představa tvůrců o historii, ve výuce dějin nemá co dělat. 

Tak s tím tedy nesouhlasím, ale někdy musím, ač nerada, přitakat. Hlavně v případech, kdy se historický námět mění v pouhou love story v historických kostýmech, mnohdy i nepřesných. Někdy je dokonce love story eufemismus, jde skoro až o jakési soft porno. Jinak by asi minulost současníky nezaujala. Nebo nevím, proč tomu tak je. 

A pak si myslím, že v Čechách historickému filmu moc pšenka nekvete. Jako by to tady nikdo neuměl. 

Nebo to alespoň neumí současní tvůrci. Myslím si já. A jen to konstatuji, nechci je kritizovat, protože vím, že je to jednak těžké, jednak na to nejsou peníze. A asi také ne osobnosti. Když prostě někdo hraje v Ordinaci nebo v Ulici ( případně v obojím), těžko mu pak uvěřit roli třeba Palackého nebo jiné čítankové osobnosti. je tu moc malý herecký rybníček, a pořád se opakující tváře nabízejí víc komický potenciál.

Občas na ty svoje výhrady zapomenu a dětem připomínám, ať se hlavně dívají. A pak sama trpím u obrazovky s výčitkou, cos jim to zase doporučila? Buď je to totiž neustálý sex nebo naopak permanentní nuda, taková oživlá učebnice...

Naštěstí děti na doporučení moc nedají, na televizi se nedívají, takže ve finále naštěstí trpím sama. Ale když se nad tím zamyslím, je to dost škoda. Témat z dějin by bylo dost. A nosných. Dramatických. Zajímavých. Jen je umět zpracovat a zfilmovat. 

Napadá vás nějaký historický český film ze současnosti, který je fakt dobrý? 

3 komentáře:

  1. Možná Krajina ve stínu? Sice jsem ještě neměla možnost film vidět, ale recenze má dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, děkuji. Také jsem Krajinu ještě neviděla, ale kouknu a uvidíme. :-)

      Vymazat
  2. Žádný. Na televizi se nedávám, ale už jsem slyšela stejný názor, jako ten váš☹️

    OdpovědětVymazat