sobota 23. ledna 2021

Nechápu

Já prostě nedovedu pochopit, že nikomu nevadí, že děti nechodí do školy. Jistě, někde v rodinách se to  řeší, sem tam se na sociálních sítích objeví výkřik, že by už mohly být školy otevřené, ale to je asi tak všechno. Ve veřejném prostoru se mládež vůbec neřeší. Opozice stažená kdesi v ilegalitě, automaticky potvrzuje nouzový stav na věčné časy a nikdy jinak, školáci nikoho nezajímají. 

Z distanční výuky se udělalo svaté božstvo, tím jsou děti vyřešené. Nikdo se - myslím relevantně- nepozastavuje nad tím, že už takřka rok do školy nechodí. A nejde jen o vzdělání, byť si neumím představit, jak se asi distančně učí odborné předměty? 

Nebo jak se na svoji práci distančně připravují na zdravotních školách? 

Co budoucí umělci, lékaři či automechanici? 

To si fakt někdo myslí, že to jde na dálku? 

Ono ani s tou češtinou nebo zeměpisem to není pravé ořechové, distančně, ale dá se to. Byť je to paskvil. Ale budiž... 

A co vztahy, kontakty, sport? Pohyb je tabu. Sociální kontakt je postaven na roveň trestnému činu.  

Vzdělávání se stalo věcí, kterou - dle "tvůrců současné proticovidové reality" k životu nepotřebujeme. 

No, k životu je silné slovo, to co se tady děje, je na úrovni přežívání. Děti do škol prostě nepustí. A když, tak jen na chvíli, aby to zase zavřeli. U toho důkladně straší, takže citlivé dětské duše musí být tak vystresované, že se ve škole zase nakazí, že někoho nakazí, někdo je nakazí, že už to tak bude navěky...

Pořád někde slyším nebo vidím, že se řeší hospody, hory či obchody, nikde se ve velkém neřeší školy. Respektive ty zavřené děti a studenti. Ministra školství ani nezvou na jednání. 

Všem vadí, že nemohou do hospody nebo na fotbal. Že děti nepouští do školy nevadí nikomu. Myslím tím z odpovědných politiků, to se prostě neřeší. 

A aby to ti studenti neměli tak " snadné" ,jako že si je celá tahle šílená vláda vzala jako rukojmí a nelítostně je zavřela, tak jim ani nesdělí, zda budou přijímací zkoušky, maturity, závěrečné zkoušky...

Nic. Jediné, co občas zazní ve veřejném prostoru je, že se má snížit množství učiva. Ale že stejně důležité pro děti je něco spolu zažít, popovídat si o přestávce nebo si jít zahrát fotbal, to je úplně mimo veřejnou debatu, to se nikde neřeší. 

A tak se děti scházejí ilegálně, někde v parku, kde si společně zakouří, něco vypijou....Někteří ale i proto, aby si zasportovali, proběhli se. Vždy ale proto, aby byli spolu. Ti, co neumí překračovat nařízení, ani ta nesmyslná, pak sedí doma, u počítače. Někteří i doma s rouškou. Bojí se. 

Aby ne, zastrašování je dneska v módě, hlavně, aby se lidi nepřestali bát.....

A čas běží....


2 komentáře:

  1. Ve všem s Vámi souhlasím... vidím to tak i teď na konci "pozitvních" 10 dní... Něco se musí hodně změnit.
    Pavel

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně!Mám to v praxi, Šíma naštěstí v 1.třídě, ty do školy můžou 🙏Číst a psát tedy budou umět,ale stačí to?Verča ve druháku na cukrářce, on line distanční odborný výcvik fakt nelze!Vůbec není studijní typ,ale do školy už se i ona těší!Řešíme tu ještě vir nebo už něco úplně jiného?🤔

    OdpovědětVymazat