pondělí 4. ledna 2021

Online škola

 Je po prázdninách. A do školy se nejde. Navzdory mnoha slibům, že plošně už nikdy, že vzdělání je prioritou, a dalším planým proklamacím, je opět zvoleno řešení, že děti do školy nemohou??!  

 Vánoční prázdniny prodloužené o dny boje proti covidu? Termín jak vystřižený z doby dávno minulé. A nikdo se nad tím ani nepozastaví...

   Dva týdny doma. A zase do školy nemohou. 

Pustili jen prvňáčky a druháky, kteří se ale musí dusit v roušce a nesmí cvičit. Ostatním je právo na plnohodnotné vzdělávání upřeno. Už takřka dvě celá pololetí. 

Nu, těžko k tomu říci něco souhlasného. Jen lze suše konstatovat. Už zase. 

Nevím, neznám moc lidí, co to vidí jinak. Možná jsou mimo moji bublinu. Ale podle mě je neustálé zavírání škol a soustavné odpírání dětem nejen vzdělání, ale i pohybu a hlavně sociálních kontaktů, zločin páchaný na mladé generaci....

Takže od dnešního rána zase online....:-(

4 komentáře:

  1. Mohu jen souhlasit. To, že děti nebudou nic umět, je tristní. Ale ještě děsivější mi připadají zpřetrhané sociální kontakty. Obzvláště Kláry to vidím velmi bolestně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, děkuji. Ano, je to tak. A to se ještě vůbec neví, jaké to bude mít dopady na jejich další život, budou ti s tím distančním vzděláváním...bude to pro ně plus nebo minus? Ani to jim nikdo neřekne. Ale nejhorší je to, že přišli o ten studentský život, kamarády, zážitky...To jim nikdo nenahradí.

      Vymazat
  2. Dcera je letos v maturitním ročníku a je to opravdu strašně smutné. Nejen, že je prostě složité se připravit na maturitu online, ale přišli prostě i o ty pěkné věci s tím související, stužková, maturitní ples, atd. Je to "s prominutím" blbá doba.
    I přes to vám přeji krásný den a budeme doufat, že brzo zas bude všechno v normálu.
    Blanka

    OdpovědětVymazat
  3. Blanko, děkuji za reakci. Letošní maturanti v tom provizoriu žijí už rok, myslím, že se to musí odrazit i v jejich psychice. Pořád nic neví, učí se doma na něco, co třeba ani nebude. Je možné, že jim nakonec maturitu zruší. Moji loňští maturanti, co se dostali na VŠ, pořád sedí u počítače, svoje nové spolužáky vůbec neznají. Ti letošní nemají už vůbec nic, přesně, jak píšete, ples, poslední zvonění, nic..Jen nejistotu. A do toho se v mediálním prostoru všichni "plácají po ramenou" jak je skvělé, že se výuka dá nahradit distanční, jak je dobře, že jsou školy zavřené, vždyť teď je tady konečně ta super digitalizace... a kdo ví, co ještě. Že si vzali děti jako rukojmí doby, to nikdo neřeší a nehledá jiné řešení. Zavřít školy je tak jednoduché a dle nich efektivní.... Smutná doba to je.

    OdpovědětVymazat