pátek 22. ledna 2021

Božena

 Nedělním televizním večerům na ČT1 momentálně kraluje Božena Němcová. Vždycky jsem ji měla docela ráda, proto jsem ji nejen napjatě očekávala, ale i (bohužel naivně předem) doporučila studentům ke zhlédnutí. Protože dobře míněné učitelské rady většinou víc poslechnou ti menší, tak se před obrazovkou usadili primáni, zatímco maturantům to bylo srdečně fuk, co by se dívali... :-)? Čekalo mě pak několik hovorů s rodiči, že opravdu nejde o nejvhodnější film pro děti... 

No nejde. 

Nenapadlo by mě, že ze života Boženy Němcové jde udělat takové soft porno, kde se v podstatě souloží s takovou intenzitou, že jedinci, neznalí života Boženy Němcové, musí zákonitě dojít k názoru, že v životě nic jiného nedělala. 

S dětmi i rodiči jsme si vše vyříkali, další díly Boženy jsem už určitě nedoporučovala, nechť samotní rodiče uznají, zda se touto cestou k dílu Boženy Němcové jejich děti dostanou lépe a rychleji.

Já sama se ovšem dívala, sexuální orgie pokračovaly, o jejím životě jsem se ale moc nedozvídala. A když jsem na to v nějaké diskusi poukázala, byla jsem za puritánku. 

Tak jsem to nechala být. Vím, že žijeme v době, kdy i v reklamě, dejme tomu na jogurt, musí být nějaká erotika, jinak si to asi nikdo nekoupí či co? Sestříhat ale Boženu Němcovou ( nebo i jiné osobnosti, nemusí jít zrovna o tuto ikonu devatenáctého století) jen na divokou erotickou jízdu, vnímám jako totální rezignaci na všechno. Jako když se nesouloží nebo drsně, nejlépe vulgárně nemluví, tak to nikoho nezaujme? Chceme, aby děti měly o Boženě obrázek, že byla běhna, protože kdo by přeci dneska četl Babičku? Že napsala i řadu dalších děl? Koho to zajímá, nějaká Divá Bára. Ale divá Božena, v divokých sexuálních scénách, to bude ono...

Zajímavé je, že u velkých mužů minulosti takové tendence moc nevidím, aby jejich filmové zpracování bylo postavené jen na jejich sexualitě a na tom, že souložili..? Jako by to u Bo(ženy) bylo něco jiného?

A tak jsem ráda, že jsem v té záplavě obdivných reakcí na televizní sérii o Boženě Němcové našla i jiné příspěvky, třeba tenhle, se kterým tedy docela souzním. 

Jsou i jiné, jen je třeba hledat. Mainstream je ale o tom, že je to skvělé, konečně o té Boženě něco víme...

Já to tedy vidím trochu jinak. A jak to máte vy? Díváte se? 

3 komentáře:

  1. Já se sice nedávám ( asi naštěstí), ale kamarádka, středoškolské profesorka, mi sdělila stejný názor, jako Váš.
    Zajímal by mě názor mladší generace, pro kterou to mělo asi být určené???

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Jitko, taky se nejvíc přikláním k názoru p Bittnerové. A děkuji zárověň za odkaz, budu se vracet. Ano, dívám se. Mylím, jako většina národa, která je hladová po něčem kvalitním, skoro se bojím říct, národním. Asi by každý z nás chtěl vidět to, co by ho zajímalo. Mě by bavilo se věnovat víc dílům a období kdy je BN psala, co se kolem dělo.. O milostném životě BN se všeoběcně ví, i před seriálem jsem slyšela od jednoho vzdělaného člověka, že Babičku číst nebude, ptž ji napsala děvka. Takže množství sexu v seriálu mě nepřekvapilo, ale vadilo mi. Zbytečně se mu dalo moc prostoru. Obsazení chválím, za mě moc dobré.. Ale bohužel jsem si z toho všeho nesedla na zadek, stihla jsem i luštit sudoku. Zdraví Lenka z Ovy.

    OdpovědětVymazat
  3. I já čekala od seriálu více! Bohužel ,asi už nelze natočit historický dokument,na který bychom mohli býti hrdí!

    OdpovědětVymazat