sobota 5. listopadu 2022

Lampiony...

 Ohňostroj a lampiony jsou u nás – reflexe doby minulé- spojovány s VŘSR.  Vlastně ani nechápu důvod, proč zrovna na výročí VŘSR se musely děti vypravit do ulic v lampionových průvodech? Nicméně, bývávalo, naštěstí. Ale lampiony k tomuto temnému období tak nějak patří pořád, Halloween, světýlka, dušičky, vše někde provází i lampióny. A mají tomu tak i v Anglii, kde si s lampióny a ohňostrojem připomínají den, kdy se jim povedlo zachránit parlament před výbuchem. Šlo o zoufalou akci katolíků, která vycházela z jejich frustrace z druhořadého postavení ve společnosti. Léta byli upozaďováni a v osobě krále Jakuba I. vnímali naději, že on, jako původem katolický Skot, bude jejich víře více nakloněn. Jakub se k tomu ale pragmaticky vůbec neměl, pokračoval v anglikánské politice své předchůdkyně, královny Alžběty, tedy katolíci zase tak trochu ostrouhali. A když je frustrace dlouhodobá, vybublá v nějaký radikální projev nespokojenosti. Tím zásadním aktem pak měl být výbuch parlamentu v den jeho zahajovacího zasedání, tedy v čase, kdy tam bude i král Jakub I. Muž, jména Guy Fawkes byl pověřen přípravou výbušnin. Příprava trvala hodně dlouho, výbušniny se musely nenápadně přesunout do podzemí  Westminsterského paláce,

a to nebylo vůbec jednoduché. Nenápadně a řadu měsíců ukládali střelný prach pod budovu Sněmovny lordů. Dokázali tam nakulit skoro čtyřicet sudů. Jenže čím víc lidí se do akce zapojí, tím větší šance je na to, že ji někdo provalí. I tady se tak stalo. Někteří budoucí atentátníci varovali své katolické přátele, aby v den D raději zůstali doma a nechodili do Parlamentu. Pak také přišel nějaký anonymní dopis a všechny tyto indicie nakonec vyvolaly potřebu po větší bezpečností prohlídce paláce. K té tedy došlo a během ní byl 5. listopadu objeven Gyu Fawkes s doutnákem u sudů s prachem. Bylo naprosto zjevné, že anonymní varování se zakládají na pravdě. Fawkes byl logicky zatčen, uvězněn a posléze pro získání detailů i mučen v Toweru. Tady prozradil i ostatní, kdo by na mučidlech nepromluvil, že. Zajatí byli tedy i ostatní, odsouzeni, popraveni… A bylo po všem.

A z pátého listopadu se stal svátek. Oslavuje se záchrana parlamentu. Odhalení spiknutí. Je to bláznivá Noc Guye Fawkese. Pálí se ohně, střílí ohňostroje a svítí lampiony.

Protože zhasněte lampiony, já chci vidět tmuJ

Ne, to už je jen asociace. Prostě je dnes Guy Fawkes Day. Den plný bláznivých radovánek…

 Užijte si ho:-)


 

Žádné komentáře:

Okomentovat