středa 2. listopadu 2022

Dušičky

 Dneska vzpomínáme.  Já asi nejvíc na tetu Jarušku a na tatínka. A pak je tam celá plejáda lidí, a bohužel i dětí,  na které myslím dnes více než jindy. Je svátek Dušiček. Navíc má svátek i Tobiáš, byť tedy v lidském kalendáři, což ale nebrání tomu, aby můj psí kamarád nedostal plno svátečních dárků. Ale zpět k dušičkám. 

Mám ten svátek ráda, navzdory davům, které se valí z jednoho konce republiky na druhý, aby někde. o sto kilometrů dál,  mohl být položený předražený  věneček a zapálená  svíčka. 

Radši chodím na hřbitov rozjímat a vzpomínat, ale dneska tu frekvenci hřbitovního stěhování národů toleruji.  A nejen to, i chápu. 

Sama to mám podobně. 

A z dětství mám silnou vzpomínku, jak se očekávalo, že v tento den přijede někdo na návštěvu, protože se jede hřbitovní tour. Že určitě přijede teta z Moravy či příbuzní z Krkonoš, jejichž vazby na naši rodinu jsem neuměla identifikovat. Ale měli společný hrob s námi, takže to byly silné vazby. 

A tak jsem potkávala, většinou jednou ročně, pro mě exotické tetičky a strýčky, kteří se zjevili, vřele se s našima pozdravili, bavili se spolu o lidech, které jsem vůbec neznala, ale oni se tvářili, jako by se rozešli včera. 

Dneska to mám podobně, byť návštěvy většinou neabsolvuji. Přeci jen, solitér, neumí to. A lidi na něj nejsou zvědaví. Ti mrtví ale ano., takže hřbitovní tour probíhá. 

A mám ho ráda, budí ve mně emoce, vzpomínky, pomáhá v realitě. Všechno totiž jednou skončí, tak proč se nervovat nad něčím, co nás nyní trápí. Dušičky jsou totiž nejen vzpomínky, ale i silná psychologická intervence. 

Prach jsi a v prach se obrátíš. 

A jinak to nebude. 

Nic nového pod sluncem



3 komentáře:

  1. Jitko,
    tento čas prožívám podobně.
    Jen bych potřebovala radu, jak vysvětlit 9 letému synovi v přeneseném významu větu-Prach jsi a v prach se obrátíš ? Kdy mi letos na hřbitově o Dušičkách řekl, že on přeci žádný prach není ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ilono, děkuji. A otázka je to složitá, pro dítě. Radu asi nemám:-). A on je přemýšlivý, když tvrdí, že není žádný prach. Jsou to takové hezké bezprostřední reakce. K vysvětlení se nabízí symbolická fráze, že jsme tady jen chvíli a pak zmizíme jako prach, ale spíš asi vyčkat, až to začne vnímat jinak sám. Zatím v tom má jasno a to je super:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko, děkuji za reakci.:-)Ano, přesně takhle jsem mu i já odpověděla. Ším je přemýšlivý na jeho věk až moc! Momentálně ho hodně zajímají dějiny českého národa, hlavně naši prezidenti, ...s oblibou si stále dokola pouští na Déčku pořad Dějiny udatného českého národa-https://decko.ceskatelevize.cz/dejiny-udatneho-ceskeho-naroda. Včera si v knihovně půjčil i 2 knížky na toto téma. Já už mu dávno nestačím, prý potřebuje někoho na stejné úrovni :-o

    OdpovědětVymazat