čtvrtek 18. května 2023

Spádová turistika

 Pořád tomu nerozumím

Asi, kdybych se ponořila do zákonů a vyhlášek, tak tomu porozumím, ale to se mi moc nechce. Takže vlastně jen tak povrchně, co se mi zdá divné. Spádová turistika. Hodně se o ní hovoří. Rodiče mají zájem o nějakou školu, podle jejich názoru, či podle nějakého veřejného mínění, skvělou. Nechtějí do své spádové školy. Touží jít jinam. Zákon to umožňuje. S tou překážkou, že přednost mají děti s trvalým bydlištěm u oné školy. A když zbyde, bere i další.

Tomu se spádová turistika snaží vyhnout. Přepisují se tudíž adresy. Trvalé bydliště.

A tím se dostáváme k jádru pudla. Tedy mého pudla. To je opravdu tak jednoduché u nás změnit trvalé bydliště? Pamatuji doby, kdy získat někde trvalé bydliště znamenalo získat i určitá práva k bytu či domu, kde „trvale“ bydlíte. Nebylo to tudíž snadné. Asi už je to jinak, trvale se patrně lze zapsat kamkoliv. Pokud ne, proč to úřady neřeší?

Dále mě napadá, zda je opravdu legální, když nezletilé děti mají úplně jiné bydliště než oba rodiče? Nebo si přepisují bydliště i taťka s mamkou?

A další, logicky vyskakující otázka. Co vede k takové snaze dostat se do oné školy? Je fakt dobrá a děti se tam cítí skvěle, hodně se naučí, jsou tam skvělí kantoři a dokonalé výukové metody?

Nebo je to jen taková pověst? Takové současné kastování, naše děti chodí na tu prestižní školu.

V čem je prestižní?

„No, říká se to….?“


A pokud nejde o nové pověsti městské, proč rodiče nechtějí dát děti do té své spádové školy?
Ta je hrozná, šílení učitelé, nic se tam nenaučí, nejsou tam dobří učitelé, ambiciózní dětí?

Není to stejná báchorka jako ta o té dokonalé škole?

A pokud není, proč se to neřeší na odpovědných místech? Když se ví, že některá škola trvale nefunguje mělo by se to nějak řešit. Pracovat na nápravě. Nikoliv zakazovat spádovou turistiku. O které vlastně nikdo neví, zda je legální či protizákonná. To prostě nikdo neřeší, protože v mediálním prostředí je hlavně zajímavá. Jako že rodiče mění trvalé bydliště svým dětem, aby se dostali někam do první třídy…

No, není to trochu na hlavu?

Prostě, pořád tomu nerozumímJ



Žádné komentáře:

Okomentovat