sobota 6. května 2023

Šikana hudbou

 Hudbu máme rádi a její poslech vnímám jako relaxaci. Pokud je to moje volba.

Když ale vzduchem duní vzdálená technopárty či mejdan z AVU, moc relaxační to není. Stále se zlepšující zesilovače dělají své. Poslouchat hudbu vlídnou ke svému sluchu už asi ani nejde. Často mě napadá, jak se ti účastníci podobných zábav mohou bavit mezi sebou, když takřka neslyšíme vlastního slova v kilometrové vzdálenosti? 

No, to je jejich věc. Že budou jednou hluchý jak poleno. Ale že terorizují své okolí už zas tak jejich věc není, řekla bych. 

A navíc většinou nejde o hodinu či dvě, ale celá dlouhá odpoledne, přehoupnutá do noci, kde nějaká dvaadvacátá hodina rozhodně nehraje roli, protože běžný konzument této hudební šarády chodí domu za světla, tedy až ráno.

 Řev- alias prý muzika -  tedy duní celou noc. Mění se v šikanu hudbou. V teror, proti kterému není obrany. 

Úřady se k tomu staví laxně, stížnosti na hluk si přehazují jako horký brambor a většinou ho neřeší. Hygiena od toho dává ruce pryč, prý to není její starost. A pokud je, tak přijedou změřit hladinu hluku dávno po akci. 

Na Letné existuje ještě jedna neobvyklost, taková pikoška:-). 

Když vznesete námitku či chcete situaci řešit, nejsilnější argument, který s oblibou v diskusi všichni používají, je: "Odstěhuj se." 

A většinou přichází sarkastický doplněk:

 "Nejlépe někam na vesnici, tady na Letné musíš s hlukem počítat." 

Tím smysluplná diskuse končí a už se s vámi nikdo nebaví.

   No, s hlukem tady samozřejmě počítáme, ale nikoli v řevem a permanentní šílenou hudební produkcí, která většinou šplhá z Výstaviště vzhůru. 

Ale i jiná místa ve Stromovce mají své hudební peklo.

 Paradoxní je, že taková páteční procházka po páteřní automobilové komunikaci Korunovační je v podstatě klidnější než pobyt v parku...!?

      A když náhodou městem neduní hudba, hraje se fotbal. 

Nemám nic proti sportu, ale přijít na Letnou v době derby je dost podobné pobytu ve válečné zóně. Celé odpoledne a večer duní nad střechami vrtulník, prostor dost připomíná očistec, který se mění v peklo příchodem sešívaných fandů.

 Uzavře se tunel, aby davy mohly projít. Policie na koních připomíná postavy z Hvězdných válek,  vrtulník zesiluje, "fanoušci" řvou....

Pak je chvíli klid, tedy jen v ulicích, je zápas.

 A pak nastává další destrukce. Vítězové oslavují, poražení řeší svou frustraci. Oba tábory ničením všeho, na co narazí, močením, kde je napadne, nejlépe na kapoty zaparkovaných aut. 

   Na rozdíl od neustálých koncertů tohle většinou kolem půlnoci skončí. 

Občas to ještě zpestří aktivisté, kteří požadují likvidaci aut. A pokud už auto máte, tak nechť se pohybuje maximálně rychlostí třicet kilometrů v hodině!!Další aktivisté rovnou vypouštějí větším vozům pneumatiky, protože podle jejich přesvědčení auta škodí. 

Když se všichni tito "svazáčci" sejdou s "fotbalovými fanoušky" v jeden čas a na jednom místě, jde 

o pěknou, řekněme "ekologicky" vskutku vlídnou aktivitu. Zcela jistě ji doprovází i hudební kulisa ze Stromovky či Letenských sadů. 

  Nerozumím mnoha těmto událostem, ani tomu, že to nikdo neřeší. Nejvíc asi nechápu ten fanouškovský průvod, kvůli kterému se zavře půl Prahy a oni za doprovodu Policie kráčí městem, často dost destruktivně. Hudba tady ztrácí svou relaxační funkci a mění se v nástroj šikany. 

Těžko to lze změnit, nakonec asi opravdu jen tím odstěhováním:-). V podstatě to ani nekritizuji, jen s údivem popisuji, co vidím a co se děje. Jistě to mnozí vnímají jako zajímavý kolorit místa, mnozí to neřeší a ten zbytek se už odstěhoval. 

My archiváři to tady mapujeme. Zachycujeme místní genius locci. Nebo zdejší představu 

o svobodě? Prostě realitu....





Tento záběr je z FB, my jsme nefotili, z těch davů šel strach...











Krom toho ale dneska samozřejmě vzpomínáme na tatínka. Osmdesát let. Nedožitých, bohužel. Ani sedmdesát nedožil. Tak jen vzpomínky...





Žádné komentáře:

Okomentovat