sobota 13. května 2023

Svět knihy

 Svět knihy v letošní roce. Po čase opět v klasickém čase. Bez omezení. Bez jednotícího tématu, což je asi i dobré. Taková všehochuť, každý si vybere. 

V pátek s dětmi. 

Když jsem ráno viděla ty davy školních dětí mířících k Výstavišti, propadala jsem panice. To bude masakr. To nedám. 

Ale člověk ( a dokonce i učitel) vydrží víc, než si myslí. Nešli jsme přesně na začátek, to se ukázalo jako rozumné. Byl čas na rozptyl:-). 

Pak fronta u pokladen, vystresované pokladní, v rámci možností ale docela ochotné, byť z jejich obličeje byste to na první dobrou nevyčetli. A co teprve, když jsme zjistily, že máme 

o vstupenkový náramek méně a chtěly ho. To chvíli vypadalo na vraždu, leč dostaly jsme ho. 

A hurá do víru knižního světa.

  Je to letos hodně jiné, hodně ve stanech, pavilony jsou oddělené a kupodivu vzdušné 

a nepřecpané. Ty davy se rozptýlí. 

Edukativně jsme navštívili besedu pana Miroslava Bobka, o zologajdě a jeho nové knize, Ryšavý knihovník. A bylo to moc fajn, pan ředitel umí hezky vyprávět. 

Pak ještě nějaké utrácení, zahlédli jsme besedu paní Terezy Kostkové. Ke stoletému výročí rozhlasu.  

Hluboce se klaním před její vlídností a profesionalitou, s úsměvem  vytrvale podepisovala a stejně tak mile se s každým obdivovatelem fotila. Společně se vyfotit, sáhnout si na hvězdu, uf... A ona mile a s úsměvem. To bych tedy nedala!

Vím, je to její práce, ale i tak klobouk dolů:-)

   V jednu jsme to rozpustily. 

Zbytek knižního svátku už bude jen soukromé utrácení za knihy, kterému se nikdy neubráním, ač se snažím být sebedisciplinovaná. Moc to nejde. 

A moje audioknihy u stánku Tebenas se také prodávaly. To mě potěšilo. Samozřejmě jsem si to musela zvěčnit na fotce. 

Večer pak ještě Přepište dějiny. Kdysi pořad o různých úhlech pohledu na historii, dnes už asi  mnohem víc hlavně  komerční podcast a  hodně drahé knihy. Přesto mě to pořád ještě baví...

A beseda byla zajímavá, to pánové opravdu umí. Navíc to bylo v době, kdy se prostor kolem Křižíkovy fontány zklidňoval, program z jednoho stanu nerušil ten v druhém, nebyl tu řev a hluk, naopak. Podvečerní klid, kde se beseda dala v klidu vyslechnout. Stejně jako Slam Poetry u fontány. Získalo to úplně nové rozměry a náladu. 

Uvidíme, co bude dál. Dnes a  a zítra.  

Zatím Svět knihy nezklamal. 

















                    Zde Doskočiště protektorát 1 i 2, stejně jako Ukradené dětství. Stánek Tebenas









Žádné komentáře:

Okomentovat