pátek 28. října 2022

Státní svátek

 Volný den. Nic víc. 

Pátrala jsem, na vlastní pěst, kdo si doma tento svátek nějak připomíná. Skoro nikdo. Vrcholem je asi povědomí o tom, že nějaký svátek je. Menší procento pak ví, proč je. 

A to je vše. 

Na někoho, kdo by si tento den nějak speciálně připomínal, jsem během svých rešerší nenarazila. 

Krom těch, co mají dneska narozeniny, nevidí na tomto dni nic, co by se mělo nějak slavit.  Ostatně, i já to tak víceméně vnímám. Je to oslava vzniku státu, který už dávno neexistuje. Kult Masaryka sice přetrvává, ale další politiky, umělce či jiné osobnosti už vám vyjmenuje asi jen badatel, protože i pamětníků valem ubývá. 

Navíc, pokud se monarchii údajně přezdívalo žalář národů, tak na jejích troskách vznikl nový, sice menší, ale principálně stejný žalář národů. Nebo jak praví můj oblíbený podcast, Přepište dějiny, žaláříček národů.

 A zkuste se ve svém okolí zeptat, co ví o dějinách Podkarpatské Rusi, součásti první republiky... Třeba, kde bylo hlavní město, jak se tam žilo, či zda znají nějaká města z té oblasti...

Nemá to být ode mne nějaké zkoušení všeobecných znalostí, spíš konstatování, že ten státní svátek ve své podstatě pozbývá smysl. A to do své rekognoskace terénu nezahrnuji monarchisty, ty by mě hnali...

K osvětě si jistě lze pustit řadu dokumentů, nejlépe Jak pejsek a kočička slavili 28. říjen, což je pohádka, kterou paradoxně v minulém režimu snad i zakazovali. Aby se náhodou o buržoazní první republiku nikdo víc nezajímal, nebo nevím proč:-)?

Dnes je státní svátek většinou spojován hlavně s kontroverzemi, které vyvolává pan prezident. Jako: koho tam pozve a koho ne, komu udělí nejvyšší státní vyznamenání a komu raději ne, koho urazí a koho bude ignorovat. 

Je to smutné, že to tak je, ale nepozvat nejvyšší ústavní činitele na státní svátek na udělování nejvyšších vyznamenání mi přijde docela prapodivné... 

Nu, což už, jen pár měsíců to snad vydržíme...A státní svátek 28. 10. vlastně i díky tomu snad neupadne v zapomnění:-(

A uvidíme, jak intenzivně se mezi lidmi bude slavit 17. listopad, další státní svátek v pořadí:-)



Žádné komentáře:

Okomentovat