čtvrtek 18. března 2021

Noviny a média

 Sociální sítě, o kterých byla včera řeč, mnohdy suplují roli zpravodajství. Protože z oficiálních médií se moc informací nedozvíme. Jestli je to tím, že jsou u nás převážně v rukou vládnoucích oligarchů nebo tím, že novináři se začali bát, nevím. Ale sleduji, že pořekadlo o tom, že média jsou hlídacím psem demokracie, již dávno vlastně neplatí. Aby bylo jasno, mluvím o veřejnoprávních médiích, neřeším bulvární tisk. I když dneska se ten rozdíl tak stírá, že není úplně snadné rozlišit, co je veřejnoprávní a co bulvár, co je objektivní a co ryze tendenční...Ale zcel jistě s námi média nehrají čistou hru. Na veřejnoprávní televizi se už dávno raději moc nedívám, protože to je neustále jen strašení o covidu, covid stokrát jinak ( spíš milionkrát jinak). Jako by se nic jiného ani nedělo. 

A pokud se děje, je to vždy nějak spojené s covidem, nebo se to k němu vztáhne.

A nebo se mlčí. Třeba o mrtvém muži před ministerstvem zdravotnictví. kdyby se v době před covidem zastřelil někdo na pražském náměstí, bude to zpráva dne. Dneska je ticho po pěšině. A to ticho vyvolává hodně otázek. Stejně jako smrt chlapce v Brně, který se tam sebeupálil. Vím jenom ze sociálních sítí, oficiální zpravodajství mlčí. Nebo vydává zprávy, že byl nějak nemocný či co. I o Palachovi se tak psalo. 

Takže zase se to opakuje? 

Média v poslední době jen straší, vyhrožují nebo plkají. Ale nevidím, že by nějak ostře hlídali veřejnou situaci. Musela by se přeci ptát, kdo je zodpovědný za zrušenou polní nemocnici, kam zmizely peníze, jak to, že nefunguje očkování, proč nemohou děti do škol, kde se berou peníze na odměny ministrů a proč nejsou peníze pro zdravotní sestry? Mohlo by je i zajímat, proč někoho bez roušky na ulici zaklekne horlivý policista, ale poslancům bez roušky se postaví plexisklo za třicet tisíc a mohou chodit do práce bez roušky klidně dál? 

Takových otázek by byly stovky. Někde se i sem tam objeví, ale nikde už nečtu řešení, že by po tom někdo šel, nějak to dotáhl do konce. 

Ale covidové statistiky, čísla nakažených a vize o tom, že jsme covidové peklo, ty čtu všude. O smrti lidí, kteří rezignovali, zničil je systém, ne covid, o nesmyslných uzávěrách okresů, které hlídá policie a armáda, která by jistě byla potřebnější ve zdravotnictví, o tom se moc nepíše. Minimálně v těch snadno dosažitelných novinách. Ale ty asi patří všechny premiérovi, takže co se vlastně divím. Tak asi poučení z krizového vývoje:-) hledejte nezávislé novináře. Asi jich už není moc, ale pořád někde ještě jsou.. 

Žádné komentáře:

Okomentovat