sobota 6. března 2021

Dobytí severního pólu

 Máme to v Praze v době karantény přeci jen kapku jednodušší, chodit po obci je znatelně větší rozsah než třeba po nějaké malebné jihočeské vesničce. Vláda si zjevně nevšimla, že máme u nás obce různě velké, a zatímco cesta od cedule k ceduli je někde jen desítky metrů, v Praze jsou to kilometry. 

I tak se teď samozřejmě nemá nikam chodit, tudíž jsme ani na severní bod Prahy nešli nějakou vycházkou, ale stavili se tam cestou z práce. V autě, bez lidí, nikoho jsme nepotkali. Kdo také dneska má chuť vystrčiit nos ven.

 Vyfotila jsem Tobíka a jeli jsme domů. 

Smutná doba. 

Ale po pravdě, severní bod je sice lákavý cíl, ale nic zásadního kolem nevidíte. Pole, zástavbu, nepořádek. Ale je to hezký cíl. Ostatní body, které jsou tedy dál a patrně i za hranicí Prahy, tedy i okresu, si musíme ponechat na dobu vlídnější k cestování. Toto bylo jen takové osvěžení cestou z práce, za humny. Na opravdové výlety ( a na další póly) se pořád jenom těšíme. 

Dole, pod mými obrázky, cituji oficiální text, který jsem o místě našla. Třeba to bude do budoucna pro někoho stejnou inspirací, jako pro nás. A i my se chceme někdy v budoucnu znovu vypravit na výpravu, klasicky, turisticky, ve skupině. Vždyť kdy se vám podaří dobýt severní pól:-)






Severní pól Prahy (nejsevernější bod), mapa ZDE

Na jihovýchodním okraji obce Hovorčovice leží severní pól Prahy. Lidé jej najdou na konci Veleňské ulice u železničního přejezdu. Přesná lokace bodu se nachází před přejezdovým světlem na straně blíže k Hovorčovicím. Sloupek se nachází patnáct metrů od tohoto místa na druhé straně přejezdu.

Na místo se dá dostat nejlépe vlakem, železniční zastávka Hovorčovice je od pólu vzdálená 350 metrů, autobusem PID linkou 351 z metra Letňany, dále autem nebo pro cyklistické nadšence i na kole, a to po trasách 8100, A27.

Za návštěvu stojí v okolí třeba obec Líbeznice, kde byl nedávno dokončen nový areál hasičské zbrojnice, či archeologické naleziště Zlatý kopec, kde bylo doloženo nejstarší osídlení na našem území.

Žádné komentáře:

Okomentovat