pátek 19. března 2021

Josef

 Dnešní příspěvek bude jen krátký, gratulační. Všem milým Josefům. Je to klasické české jméno, svého času i nejpopulárnější. Žebříček top jmen už dnes asi nevede, ale přesto jde 

o oblíbené jméno, které je zapsané i v podvědomí těch, co se Josef nejmenují. Ale většina z nás prostě ví, že když se řekne na Josefa, myslí se tím 19. březen. 

V roce 1896 jste se na Josefa mohli projet i první elektrickou tramvajovou linkou z Karlína do Vysočan. Tehdy to byl pokrok. A začátek rozvoje naší tramvajové dopravy, která je, údajně, jednou z nejlepších na světě:-)).

Josef má také plno variant svého jména. Takže nejen "pražští Pepici", ale i třeba moravští Jožkové či středočeští Pepové, stejně jako klasičtí seriózní Josefové. 

Každá rodina, která má svého Josefa, má i jeho specifické oslovení. A dnešek jako důvod 

k velké oslavě. 

Může za to hodně císař Josef II., který navzdory své složité povaze nějakým záhadným způsobem zůstal v myslí lidí zapsaný jako oblíbený panovník a způsobil boom jména Josef. 

Jistě by se nabízela provokativní otázka, zda některý boom přinese i oblibu jména Miloš či zda se někdy bude rodit mnoho malých Andrejů, ale to už je asi moc impulsivní paralela.

Zůstaňme u Josefa, který v normální době vedl i k přeplněným hospodám. Slavilo se všude a mohutně.

 To dnešek nenabízí, ale oslavit Josefa v kruhu rodinném určitě lze a je to na místě. Protože jde o jedno z našich nejslavnějších jmen. 

                                     Tak na zdraví a na Josefa:-) 


Žádné komentáře:

Okomentovat