středa 10. března 2021

Není zkouška jako zkouška.

Náš pan premiér vyjádřil obavu, že maturanti nezvládnou přípravu na svoji zkoušku dospělosti. "Doba je zlá, buďte lidští," apeloval na lid obecný, který rázem začal o jeho dobrotivosti plamenně diskutovat. 

Takové slušivé vrtěti psem. 

A elegantní, on jako jediný chápe ty chudáky studenty, chce jim usnadnit těžkou dobu a zbavit je stresu. 

A mnozí se radují, to je přeci vždycky super, dostat něco zadarmo. A nic jiného, než předvolební  kobliha, to podle mého není. Protože…

Doba je zlá, o tom diskuse není. 

Do trvalé distanční výuky ale studenty uvrhl právě vládní chaos, nikde jinde v Evropě navzdory covidu tak dlouho školy zavěřené neměli. 

Dále, distanční výuku postavil takřka na piedestal, hlavně, když se jednalo o návratu dětí do škol, tak to byl silný argument, mají přeci distanční výuku. A najednou ji zpochybnil v přímém přenosu. Je tak špatná, že kvůli tomu nelze skládat maturitní zkoušku v její klasické podobě. 

Bez toho, že bych chtěla maturanty nějak shazovat, se ptám, zda si opravdu všichni jeho fandové myslí, že plnoletí studenti, kteří mají okruhy a otázky a vědí, na co se učit, nemohu udělat zkoušku? 

A pokud si to opravdu myslí, proč si totéž nemyslí o deváťácích, kteří také do školy nechodí, a zkouška je čeká také? Přijímací. 

Tu jim jen odložili, nikoli zrušili. A navíc, otázky ke zkoušce ti deváťáci fakt nedostávají. Ale dělat ji budou!

Není to možné vysvětlovat i tím, že deváťáci nemají volební právo, proto nikoho nezajímají? Nejsou mezi nimi prvovoliči jako mezi maturanty, o které se najednou tak empaticky pan premiér zajímá…

Možná je to všechno úplně jinak, ale lze se na to dívat i z tohoto úhlu pohledu. …Třeba...

Protože můj dojem, respektive přesvědčení, že mladá generace byla bez mrknutí oka obětována, napasována do role pokusného králíka, toto mediálně výbušné, a pro některé i vítané, rozhodnutí premiéra a jeho dream teamu, nikterak nerozptýlilo. 

Spíš naopak!

Žádné komentáře:

Okomentovat