středa 17. března 2021

Sociální sítě

Sociální sítě jsou jistě zajímavou komunikační platformou. Mohou být i výborným materiálem pro psychology. 
Určitě jsou ale i dost nebezpečné, zejména pro děti. 
Ovšem děti jsme teď nelítostně vrhli do virtuálního světa, a k němu sociální sítě bezesporu patří. Snažíme se s tímto fenoménem pracovat (vždycky jsme se snažili, i v době offlinové), vysvětlujeme nebezpečí, čeho je třeba se vyvarovat a jak se v tomto terénu pohybovat.  Jedním ze zásadních pokynů je i ten, že je dobré mít své sítě pod kontrolou, nesdílet věci, za kterými si nestojíme, nevystavovat fotografie, malých dětí, intimního charakteru a tak podobně.  
Může se stát, děti, že něco zveřejníte a pak to kupříkladu objeví váš budoucí potencionální zaměstnavatel, a budete mít problém. 
Prostě, jak jednou něco pustíte do éteru, žije si to svým vlastním životem, ale vy jste za to zodpovědní. 
Děti to většinou chápou. Učí se, poznávají, hledají příklady a vzory. 
A tím se dostávám k zásadnímu problému, který do takové výuky a snahy dost razantně hází vidle. A totiž, že dnešek ty příklady prostě nenabízí. Ba naopak, jde proti tomu proudu. 
Mluví se o síti tik tok, že není pro děti úplně bezpečná, že je třeba být hodně obezřetný. Ministerstvo zdravotnictví či vláda nebo kdo to vymyslel, to celé shodí svojí kampaní na tik toku. Za veřejné peníze a s trapným argumentem, že děti poučí svoje prarodiče o bezpečném chování!
Říkáme dětem, že mají být obezřetní při sídlení věcí na FB, potažmo při zveřejňování svých fotek. 
Nová paní hygienička sdílí rasistické vtipy a intimní fotografie a nic se neděje. Pracovní pozici bez problémů získala, žádný signál v tomto duchu se nevysílá. 
Proč by pak děti něco podobného nedělaly také, vždyť se stejně nic neděje. 
Říkáme dětem, že by měly vědět, co podepisují, protože za svůj podpis nesou zodpovědnost. Pan ministr podepíše petici proti premiérovi a pak se k tomu nezná. Prostě 
o tom neví? 
A zase, nic se neděje. Získá významný post a všechno se zamete pod stůl. 
A tak bych mohla pokračovat. Těžko o něčem děti přesvědčovat, když vidí, že v našem reálném světě ta pravidla stejně neplatí. To je velký problém do budoucna, možná i větší, než stále zavřené školy....

Žádné komentáře:

Okomentovat