sobota 20. března 2021

Jaro

 Jaro kdysi začínalo až zítra:-). Nyní ale začíná už dnes:-) Pohled z okna tomu sice nenasvědčuje, i v Praze leží sníh, ale je dnes první jarní den a začíná astronomické jaro. Nové výpočty, nová data. 

Sice se dneska strašně tlačí do povědomí klasická stará píseň, že my čekali jaro, a zatím přišel mráz...

  tak dle kalendáře opravdu dneska začíná jaro. 

V lunárním kalendáři Krásné paní ještě píší, že jde o den ústního zdraví?! 

A den vrabců, štěstí a divadla pro děti a mládež. Takže dnešek přináší hodně impulsů k připomenutí či oslavě. I když slavit by se asi dalo jen to štěstí. A i to je dneska dost vachrlaté?!

Den ústního zdraví úplně neumím definovat, asi se tím myslí nezapomínat na preventivní zubní prohlídky, na péči o jazyk, zuby a tak nějak? 

Divadlo pro děti a mládež v dnešní době určitě důvod k oslavě nemá, divadla nefungují už rok. Naposledy jsem byla loni v divadle Kouzel. Od té doby nic. Hrajeme si doma loutkové divadlo, je to hezké, ale stejně se těšíme třeba na Hurvínka:-)

Že mají vrabci svůj den, je dost překvapivé. Určitě by ho ocenili zejména vrabci v Číně, kde byli někdy v padesátých letech úplně vyhubeni. Velký čínský vůdce si usmyslel, že jde o škodnou, vyzval své poddané, nechť vrabce likvidují  a ti, poslušni svého guru, bezmyšlenkovitě vraždili vrabce ve velkém. Až v celé velké Číně nezbyl jediný vrabec. 

A pak přišel hladomor, protože nebyli vrabci, co by sezobali škůdce obilí.....

Tak tito vrabci by jistě den, který by je nějak ochránil, ocenili. 

My si z toho můžeme vzít poučení, že poslouchat slepě své vůdce, bez vlastního rozumu, vede přinejmenším k hladomoru. A vrabec může být dobrý nositel této myšlenky. ..

U nás také v poslední době vrabců ubývá, jak jsem se někde dočetla. Jednou se proto i vrabec stal ptákem roku, kterého pravidelně čeští ornitologové vyhlašuji. Jestli mu to pomohlo, to už jsem nikde nevyčetla:-)

A také je  velmi inspirativní pro česká přísloví, vždyť mnozí z nás raději vrabce v hrsti než holuba na střeše. 

A to, že se mnozí rozprchnou, jako když do vrabců střelí, je aktuální už po celá staletí. Zejména, když jde z tlustých do tenkých. :-)

Tak si užijte dnešní první jarní den:-). A nasypte do krmítka i vrabcům:-), ať si ten svůj den náležitě užijí. 

Tento půvabný vrabčák je z wikipedie:-)



2 komentáře:

  1. Jitko i Vám přeji krásné jarní dny. A doufejme, že se sluncem a teplem přijdou i pozitivní zprávy. Musí přijít!

    OdpovědětVymazat
  2. Také doufám, že už se jaro ukáže v plné síle. Ptáčkům do krmítka pořád pilně sypeme, ale je pravda, že vrabce u nás nevidíme.

    OdpovědětVymazat