neděle 7. března 2021

Hovory s TGM

 Ne snad, že bych je znovu četla. Spíš jen tak listuji knihou, když je dnes to výročí TGM. Sem tam něco přečtu, místy se začtu, místy si něco vypíšu. Je to asi víc příprava na výuku, než klasické nedělní čtení. Je to stará kniha, kdysi jsem ji četla s velkým zájmem. Dnes se k ní sem tam ráda vracím. S postupujícím věkem na spoustu věcí hledím jinak, jinak je vnímám, jinak mě oslovují. V této Čapkově knize je takových  míst několik. A když k tomu ještě poslouchám tyto přednášky od profesora Stehlíka, vystupuje z toho všeho zase úplně jiný Masaryk, než jsem si ho vytvářela dříve. Zajímavé úhly pohledu, v den jeho narozenin a i jeho jmenin. Měl to dva v jednom:-) A jak to máte vy? Je to pro vás tatíček Masaryk či likvidátor monarchie? Nebo je vám lhostejný? A mimochodem, Hovory s TGM jsou i ve filmové podobě:-)



2 komentáře:

  1. Jitko,Hovory s TGM mám už pár týdnů na nočním stolku a přiznám se,že jí nedokáži číst dlouho.Film jsem viděla a moc se mi libílo herecké obsazení. Teď na mě,ale čeká 2.díl Šikmého kostela,v knihovně na mě kupodivu ve čtvrtek čekal, u nás ho ještě místní čtenáři neznají.

    OdpovědětVymazat
  2. Ilono, já dlouho už také ne:-) jak jsem psala, jen tak listuji. A Šikmý kostel si užijte, je to ještě větší dávka čtení, než ten první díl:-)
    Hezký den a týden:-)

    OdpovědětVymazat