pondělí 22. března 2021

Jiří z Poděbrad

 Dnešek je datem, kdy se připomíná nečekaná smrt českého krále Jiřího z Poděbrad. Bylo mu 51 let. Umřel asi na infarkt. Na cukrovku či na obezitu. Těžko říci. Každopádně umřel nečekaně, uprostřed mnoha rozjednaných aktivit, relativně mladý. Snažil se o mnoho věcí, dnes si nejvíc připomínáme jeho snahu o vytvoření středověké EU. Nevyšla. Stejně jako mu nevyšlo být králem dvojího lidu ani člověkem, který ukočíruje tehdejší složitou dobu. Nedbal o kulturu, čímž také vlastně připomíná dnešek. Byl obézní, což je také symptomatické pro dnešek, byť on za to tak úplně nemohl, byl nemocný. Ale dějiny o něm nelítostně mluví jako o nejtlustším českém králi. Ani na koně prý nevylezl bez jakési formy vytahovací kladky. To je spíš asi pomluva, ale faktem je, že neholdoval rytířským turnajům. Nač lézt na koně ještě ve volném čase, stačí, když musí do války. A hodně válčil s Matyášem Korvínem, což byl jeho bývalý zeť. Tedy vztahy v rodině také analogicky napasované na dnešek, krize vztahů:-). 

Nu, na  Jiřím se dá nalézt mnohé....

Já osobně mám ráda dům pánů z Kunštátu v Praze, jako krásnou románskou památku. 

Připomíná mi Slovenský institut, ve kterém jsme si před mnoha lety jeho aktivity aktualizovali v souvislostech se vstupem do EU. 

Baví mě jeho snaha o evropskou integraci, které i přes veškeré problémy pořád fandím. 

Fascinuje mě, že jako obézní a veskrze nepřitažlivý muž, dokázal okouzlit dvě manželky, které ho podle všeho obě měly rády. A měl s nimi deset dětí?'

Vzpomínám, jak jsem v dětství ráda četla Jiráskovo Z Čech až na konec světa, což je také Jiří z Poděbrad.

Asociuje mi krásný obraz Václava Brožíka.

Ráda jezdím do Poděbrad.

V Praze mám ráda schůzky " na Jiřáku:-)

To vše se aktivizuje jedním datem, dnešním, kdy si připomínáme 650 let od jeho nečekaného skonu. 



 ¨


Žádné komentáře:

Okomentovat