pátek 13. listopadu 2009

Pátek třináctého

    Od samého božího rána slyším hlubokomyslná zamyšlení nad významem pátku třináctého. Taková lehká mediální hysterie. Kdosi dokonce hodlal na téma pátek třináctého uspořádat odborný kongres. Někteří naopak prosazují názor, že v pátek třináctého by měl člověk zůstat doma, popíjet dobrý čaj,číst knížku a nepokoušet osud.
No, něco na tom je. Jenom nevím, jak by to mělo vypadat prakticky. Zavolat do práce, že je pátek třináctého a vrozená pověrčivost mi nedovoluje vydat se mezi lidi? Nebo do sluchátka chraplavě předstírat chřipku, nejlépe prasečí? Myslím, že lepší by bylo to druhé. Je to takové úderné a taky aktuální, když si uvědomíme, jak nás chřipkovou epidemií média masírují. U nás ve škole se zpráva o prasečí chřipce rozšířila rychlostí blesku a už pomalu žádné dítě do školy nechodí. Bojí se.
   Na druhou stranu pověrčivost pátku třináctého může být devalvována, když budete v tak astrálně napjatém datu lhát a vymýšlet si neseriozní výmluvy?
Také je třeba vyřešit otázku, co třeba s potencionálním nákupem. Můžu vyrazit do Billy nebo by se ta riskantní výprava měla nechat na další den? Míním se totiž vydat napospas všem vlivům hvězd, které pátek třináctého nabízí. A Billa na Letné má tolik stinných stránek, že nákupy jsou riziko i ve dnech, které nesou normální datum. Čtrnáctého člověk už konfliktům nepřikládá tak fatální význam.
Podle mého by bylo nejlepší, kdyby se třináctého stalo dalším státním svátkem. Aby se člověk nemusel potýkat s pudem sebedestrukce. Přitom lidí věřících na magickou sílu třináctky je víc než dost. Jedna známá mi kdysi vyprávěla, že v pátek třináctého je celý den jako paralyzovaná. Vždycky čeká nějakou hrůzu, protože v pátek třináctého prostě musí přijít. A vkládá přitom naději do minimalizace podobných pátků. Rozumím tomu tak, že letos nebyla moc nadšená, dnešní pátek třináctého je od ledna už třetí. No, napadlo by vás, že i datum v kalendáři může být statisticky zpracováno? Statistika přitom nuda je…
Nelze ovšem vyloučit, že časem nabude podobné magičnosti jiné datum. Možná si dokonce na tom někteří podnikavci vybudují živnost.
Předpokládám, že půjde o velmi lukrativní a atraktivní job.
Trochu potíž bude s reklamou. Vymyslet něco na pátek třináctého nebude nejjednodušší. Zatím existuje jen horor, jeden z mála, který jsem viděla až do konce. A pěkně mě tehdy vycukal. Jeho další klonované díly už ke mně nepronikly, ale díl první mám dosud v živé paměti. Je pravda, že i dnešek byl v něčem malinký horor. Ale to už k poslednímu pracovnímu dni patří – únava, stres, vyčerpání.
Naštěstí se nestalo nic zásadního, je večer a dramatické datum se chýlí ke konci. Já osobně ale mám datum s třináctkou ráda. Je dobré jít občas proti proudu.


2 komentáře:

  1. Přikláním se k názoru, že je to sugesce... na pátek 13.jsem nezanevřela, ačkoli jsem si právě letos v únoru v pátek 13.zlomila ruku :-( (... pozitivní na tom bylo, že jsem měla neotřelý příspěvek do blogu :-) a získala jsem i nárok na urč. služby-jako třeba mytí hlavy, řidič k vozidlu atp. :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Na všem se dá najít něco dobrého. A za příspěvek na blog je je zlomená ruka dobrá daň. :-) Pěkně se to čte.
    Jen nevím, jak jsi psala jednou rukou. Datlovala?
    A ty služby jako bonus. Je to dobré, šikovné zranění. A pátek třináctého asi nebude hlavním viníkem. Mám to úplně stejně:-)

    OdpovědětVymazat