pondělí 18. dubna 2022

Matějská

Dneska díky bohu končí. Nějak jsme si odvykli, tady na Letné, za ty dva covidové roky, kdy nebyla,  neustálému vyřvávání ampliónů, před kterými prostě nebylo úniku. Nicméně, je to kolorit zdejší oblasti, tak budiž. 

O víkendu jsme ji dokonce i navštívili. A říkám si, že dokud budou moci lidé chodit na Matějskou, nebude to s bídou v Čechách tak zlé. 

Letos je smrsklá mezi staveništěm, takže estetika už naprosto nulová. A draho, že se oči protáčejí. Vyrazit sem se třemi dětmi je jistě dost nákladný výlet. 

Některé atrakce jsou sice lákavé, ale vysolit pětikilo za chvilku adrenalinového  houpání ve vzduchu je fakt dost. Jistě, musí to být zabezpečené, elektřina je drahá, tak jsou drahé i atrakce. Jen mám pocit, že to nevyrovnávají žádné levné, kde by se děti jen tak povozily, něco si užily a odcházely s pocitem, že byly na pouti. 

Navíc, a to mě docela zaskočilo ( krom povinnosti zaplatit vstupné na celou tuto šarádu) bylo i to, že u těch fakt drahých atrakcí jste se česky nedomluvili!! Nejdřív jsem se chtěla naštvat, tak snad jsem v Čechách a může na mě u prodeje lístků za dvě stě korun českých mluvit česky, ale dítko tak toužebně hledělo, že tam chce, že jsem polevila a přistoupila na angličtinu. V té základní verzi mi naštěstí nedělá potíže:-). Ale šlo o princip, tedy alespoň já to tak vnímala. Ale asi to znamená, že už jsme světoví, když hovoříme i na české pouti jen světovými jazyky. 

Na klobásu za sto pade jsme si nechali zajít chuť, cukrová vata ale být musela, ač i u té jsem vnímala víc než její přeslazenost faktickou předraženost. Ale co by jeden neudělal pro rozzářené dětské oči. 

Na můj vkus ale šílený řev, mraky lidí,  týrání oslíků či poníků, kteří za stovku vozí děti pořád dokola, snaha z návštěvníků vytřískat co nejvíc ( nebo vystřílet, třeba na střelnici - a to střílet umím:-)), takže žádná pouťová staročeská něha. 

Ale byli jsme na Matějské, největší zážitek z Prahy. 

Pravda, původně jsme mířili do zoo, ale ta byla tak narvaná, že jsme to vzdali už u fronty před pokladnami, tak kam také s dětmi na návštěvě v Praze jít??

Ale zase je to dobrá zpráva o stavu naší ekonomiky. Pořád je strašně moc lidí, co mohou do zologajdy, protože ta také není za hubičku:-) či vyhazovat peníze z okna na Matějské, jako jsme činili my. 

A díky bohu, že ta už končí, ve Stromovce snad bude zase chvíli trochu normální akustika:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat