čtvrtek 21. dubna 2022

Pavlík Morozov

 Pavlík Morozov byl chlapec, natolik zblblý sovětskou propagandou, že udal úřadům svého otce. Že prý je kulak. 

Pavlík se tedy stal synonymem pro takové malé bonzáčky. Minulý režim si je ve školách pilně pěstoval, moc nahlas se o tom sice nemluvilo, ale vědělo se, že v každé třídě někdo takový je. Kdo "dohlíží" na ideologickou čistotu výkladu svého učitele.  

Od počátku devadesátých let se začalo tvrdit, že existuje svoboda slova a že nic a nikoho takového nepotřebujeme.  Pavlík Morozov se stal antihrdinou. 

Nedávno jsem zachytila zprávu, jak v současném Rusku nějací agilní žáčci napráskali svoji učitelku, že nesouhlasí s útokem na Ukrajinu. Udali jí a učitelka skončí ve vězení. Asi v lepším případě. 

Všichni  v našem mediálním prostoru novodobé Pavlíky Morozovy odsoudili. Takoví bonzáci, to je šílené. 

A znovu nedávno jsem zachytila informaci, jak v současném Česku děti nahrály učitelku, která tedy hovoří prorusky, což jistě tedy není nic hezkého, ale to nyní nehodnotím. Jen popisuji fakta, která jsem se nedávno dozvěděla. 

Děti tedy napráskaly svoji učitelku, že hovoří prorusky. Udaly jí a učitelka skončí bez práce. Přeci jen jsme ještě trochu jednou nohou v Evropě. 

Všichni v našem mediálním prostoru české Pavlíky oslavují. Adorují. Tak je to správné, děti. 

Do toho nedávno  pronikl fakt, že děkanem nějaké fakulty, snad ekonomické,  byl jednomyslně zvolen člověk, který podporuje Putina.  Ten bez práce nejen že nezůstane, ale naopak. Získá lukrativní post. 

Jinde jsem nedávno zachytila, že jakýsi učitel z jihu Čech také hlásá ruskou osvětu. Vyhodit ho prý nelze, vyjádřil se kdosi z jeho nadřízených. Svoboda slova atd...?

A tak nevím, jak se v tom vyznat. Zdá se, že pravidla si tu ohýbáme podle vlastní potřeby. Ostatně, jako Ústavu. Takže na onom, že ryba smrdí od hlavy, bude fakt hodně pravdy. ...

Když se to mediálně hodí, malé bonzáčky typu Pavlík Morozov veřejně odsoudíme. 

Když se to hodí opačně, uděláme z nich hrdiny. 

Navzdory tomu, že třeba jinak platí, že nahrávat vás nikdo nesmí, natož aby to byl důkaz pro vyhazov. 

Jistě, okamžitě se nabízí protiargument, co mají ti chudáci děti dělat? 

Na to se ptám, co dělala dosud paní ředitelka, která nyní tak razantně a slavně vyhazuje mediálně profláknutou rusofilskou učitelku? Ona to nevěděla dřív? Nebyla jí na hospitaci? Neznala její názory? Musela přijít ilegální nahrávka, bonz od dětí a vstup senzacechtivých médií, aby zasáhla a vlastně rovnou ji vyhodila? 

A geometrickou řadou rostou další otázky. Jak to, že jiný učitel to hlásat může? Jiný se dokonce stane děkanem? 

A oklikou se znovu dostanu ke své oblíbené premise, proč naši legálně zvolení politici nic nedělají s tím jasně známým a doložitelným faktem, že do zahájení invaze byl náš hrad jasně a nekompromisně proruský? A tam se nic neděje, nikdo se nevyhazuje....?

A v podhradí si mezi tím pěstujeme svoje novodobé Pavlíky, kteří ale musí umět rozlišovat, kdy je jejich bonz žádoucí a kdy se z něho stane klasický přestupek proti školnímu řádu, protože nahrávali bez povolení. 

No není to blázinec? 

Možná to vidím špatně, s Ruskem a jeho válkou a zločiny rozhodně nesouzním,  ale tyhle excesy, které se dějí u nás, ty mě matou... A vidím v tom jediné, že si prostě každý ohýbá zákony a pravidla jak se mu zrovna hodí. A jak je právě in...

A nebo ne?

Žádné komentáře:

Okomentovat