pondělí 11. dubna 2022

Věk je jenom číslo

 Říká se to. 

Jako útěcha těm starým. 

Já sama mám s věkem problém od pětadvaceti, kdy jsem to vnímala jako čtvrtstoletí a o narozeninách se  propadla  do hluboké deprese, že stáří je tu a že nic  už nemá cenu. ...

Nu, co bych dnes dala za sladkých pětadvacet...

Ale je to otázka pohledu, každý z nás vnímá věk jinak. Fakt,  že tahle země není pro starý, jak praví titulek úspěšného amerického filmu, to je asi pravda. Ale o tom to není. Je to o pohledu na věk, na to, jak ho kdo vnímá. Já tedy dost těžce, ale snažím se vtlouct si do hlavy, že věk je jen číslo...

  No, moc mi to nejde, ale někdy mívám silnou inspiraci:-). 

 Mám sousedku v domě. Moc milá dáma, milovnice umění a kultury. Onehdy jsme si povídaly o divadle a přišla řeč na Jiřinu Bohdalovou. Jako že je dost obdivuhodné, že pořád hraje a jaké podává výkony. 

To jsem tedy říkala já. 

A pak do toho vstoupila ona dáma, souhlasila se mnou, ale podotkla, že je to vlastně "mladá holka", je jí teprve devadesát. Taky jsem v devadesáti měla plno energie..."

  Na to jsem neuměla odpovědět. 

Já, která se trápím ubíhajícím věkem a stářím už do pětadvaceti le,t a každé životní jubileum je pro mě trauma a stres. 

                           Oné dámě je devadesát šest let. 

Pořád sleduje kulturu, politiku, chodí za " holkama" do cukrárny na dortík k Erhardtovi a pravidelně na angličtinu, aby si trochu pokecala, přestože ona umí víc než lektoři, co je učí, ale ona se potřebuje udržovat ve formě a poklábosit s holkama, které sice jsou o dvacet let mladší, ale ono se to číslo také časem stírá. A navíc, jiné už ani nemá.  

  Takže pro mě m velmi silný aha efekt. Tohle je ono, věk je jenom číslo. Umět žít i v tomhle požehnaném věku. Kdy je Bohdalka pro vás jen mladá holka:-)???? 

   No, pokud pán bůh dá, a dožiju, tak jsem zvědavá sama na sebe. Když mě odrovnalo čtvrtstoletí, copak by se mnou asi udělala stovka na dohled? Století?

Radši si ani nepředstavuji. Protože pokud se do té doby nenaučím, že věta: věk je jenom číslo, je myšlená doopravdy, pak budu v hluboké depresi odpočítávat roky do stovky a modlit se za reinkarnaci.

  Není každému dáno vnímat věk a život takto intenzivně, ale je to krásné. Prostě je to tehdy, když věk je jenom číslo...

A vnímat "Bohdalku" jako mladou holku, to je také přístup k věku. Proč by jako v devadesáti nemohla pořád hrát, že jo?


Žádné komentáře:

Okomentovat