úterý 19. března 2019

Klima


Boj za zlepšení podmínek klimatu patří k dnešní každodennosti. Globální oteplování navzdory všem pochybovačům asi opravdu probíhá, ledovce tají, příroda trpí, zvířata vymírají, voda dochází, úrodná půda mizí…. To všechno není nic nového pod sluncem. Za něco může evoluce, za mnohé politika a prachy, za hodně si můžeme i sami, byť to nezní moc hezky. Vodou nešetříme, zemědělskou půdu s radostí měníme za komerční, protože ji snadno prodáme. Nebo si na ní necháme nastavit solární panely nebo řepku, vše výměnou za pěkné peníze pro vlastní potřebu. Zvířata vybíjíme, případně „šikanujeme“ hlukem, světlem, ohňostroji…Lesy kácíme a dřevo vyvážíme za hranice, meze mezi poli jsou už dávno rozorány, remízky neexistují. Cesty betonujeme, řeky narovnáváme….prostě, děláme si to sami, to stále není nic nového pod sluncem. Nové jsou protesty mládeže. Prý po celé západní Evropě, na popud mladé Švédky, která již je za svůj popud nominována na Nobelovu cenu…? Vždy v pátek, místo školy, hezky pěkně demonstrovat za zlepšení klimatu. S heslem, že toto je mnohem lepší než nudná výuka, má to opravdový smysl pro mladé životy a jejich budoucnost.  A již je to i u nás. Minulý pátek poprvé. Mladí demonstrovali (nebo stávkovali?) za svoji budoucnost. Až potud se vše zdá v pořádku, ať demonstrují, jde o jejich budoucnost…A je přeci pěkné, jak jsou aktivní, jak se zajímají o to, co se děje, o svou budoucnost…Ať ukážou těm zkostnatělým starým generacím, že to tady pustoší a ať koukají myslet na to, co přijde. Až potud to všechno podepíšu, nejsem fanoušek životního stylu: po nás potopa. Naopak, zájem mladých lidí o věci kolem sebe vítám a podporuji.
A nyní přichází čas na moje ale....J. Větší váhu by to mělo, kdyby se demonstrovalo ve volném čase, v době školní docházky to u cca sedmdesáti procent lidí vnímám jako šanci ulejt se ze školy. Těm, co mi budou oponovat tím, že je to příliš školometské asi nemohu jejich názor vyvracet, asi je. Ale žádný pracující člověk nemůže jen tak místo práce jít na manifestaci, byť by byla za sebelepší ideály.
Dále, větší cenu by to mělo, kdyby to vedlo k nějaké diskusi a něco se pomalu měnilo. Ale mnozí z těchto demonstrantů přijeli vozem, ve značkovém oblečení vyrobeném v Číně, s plastovým kelímkem naplněný nějakým nápojem z KFC či tak nějak. A tak také jezdí do školy a za zábavou. Když chceme uklízet kolem školy, musím je přemlouvat a jde to jen v rámci výuky, ve volném čase už ne. Nějaká diskuse na dané téma, znalosti oč vlastně jde, ty tam také moc nevidím. Cílem je prostě demonstrace místo školy! Mohu se omluvit těm, co to myslí opravdu vážně a něco dělají, ale zdá se mi, že je jich mnohem méně než těch, co se vezou. O nějaké aktivistce ze Švédska, která to celé začala, vůbec netuší. Ostatně, i tam cítím nějakou manipulaci, děvče- jistě zapálené pro ochranu přírodu a naivní úměrně svému věku, velmi snadno mohl někdo zneužít pro svoje další politické plány (i ta rychlá nominace na Nobelovu cenu tomu napovídá), ale to už je ryze moje spekulace a námět na další povídání. Dnešní klimatické bych ukončila moralistní a školometnou připomínkou, že cennější je drobná každodenní mravenčí práce v šetrnosti vůči svému okolí, než jít manifestovat a pak odjet autem (na které si ani nevydělal, je to dárek od rodičů) někam do fast foodu. Tak, tolik asi moje klimatická poznámka. Fandím těm, co něco chtějí změnit, ale i si dovolím svůj vlastní názor, což není (už zase ) moc v kurzu, ale ještě to pořád jdeJ

Žádné komentáře:

Okomentovat