pátek 6. ledna 2023

Vánoční besídka

 Byla dneska v podvečer. Před Vánoci byla velká nemocnost dětí. A tak jsme si na Tři krále užili adventní atmosféru. 

Vystoupení dětí bylo uvolněné, příjemné a povzbuzující. Zážitek. Nejvíc roztomilí jsou vždycky ti nejmenší. Skutečnou vánoční atmosféru a náladu to ale úplně navodit nedokázalo, v tom je ten adventní čas neopakovatelný, teď už je prostě po svátcích a míří se jinam. 

I děti to tak vnímaly, když jejich vánoční písně končily přáním nikoli hezkých Vánoc, ale hezkého nového roku. Až to mnozí i propojili, jak to měli naučené z adventní doby, takže hezké vánový rok:-)

Ale bylo to příjemné  novoroční zastavení.

A k tomu svátek Tří králů. 

Připomenutí Tříkrálové deklarace, která začala cestu ke vzniku Československa, které před třiceti lety

 slavnostně zaniklo. 

Moje babička by dnes oslavila 117. narozeniny.  To je zvláštní pocit, kus života jsem s ní prošla, dlouho tu už ale není, takže je to dávná historie...Přesto, ten pocit, že jsem znala někoho, komu by dnes bylo 117? 

v roce 1318 se Jan Lucemburský vydal do Brna. Nejel po D1, ale klidně mohl cestovat přibližně stejně dlouhou dobu jako my, když uvízneme v zácpě, což na D1 není nic neobvyklého. Dávný český Lucemburk tam jel kvůli svým sporům s Jindřichem z Lipé. Prostě se i tehdy Praha hádala s Brnem:-)


V roce 1584 jsme právě šestého ledna přešli na gregoriánský kalendář. Tedy po šestém lednu juliánského kalendáře následoval hned leden sedmnáctý kalendáře gregoriánského.  

Skoro by se mi líbilo i letos, několik lednových dnů vymazat z historie. Ale nic takového se nechystá, takže zítra nás čeká klasický sedmý leden. 

A klasicky, na Tři krále, o krok dále....





















 

Žádné komentáře:

Okomentovat