neděle 15. ledna 2023

Lyžování

 Letošní leden lyžování moc nepřeje, o sněhu a lyžích si spíš necháváme zdát či vyprávět. Přesto leden přináší jedno zajímavé lyžařské výročí. A totiž první uvedení lyží do Čech, jinými slovy první lyžovačku. Tedy přesněji asi skiovačku.-)

Lyže přivezl do Čech velký průkopník mnoha sportů Josef Rossler Ořovský, který je praotcem mnoha českých sportů. O populárních ski se doslechl a objednal si je v Norsku. Ovšem myslel si, že objednává brusle. 

Ski dorazily a co to je? A co s tím?

Vyzkoušet někde na kopci. 

Josef Ořovský spolu s bráchou tedy vyrazili na blízký kopec, kterým byl shodou okolností Koňský trh, tedy dnešní Václavské náměstí. A za šera ho opatrně sjížděli dolů, tedy první kopec, na kterém se u nás lyžovalo, je Václavák. 

Když jsem to říkala dětem a nechala je, ať tipují, odkud jeli, padala různá jména, ale Václavák mezi nimi nebyl. Nabízelo by se hbitě doporučit moji knihu Nic nového pod sluncem, kde se o příběhu Josefa Ořovského také lze dočíst, ale to jsem dětem nenabídla. Abych nedělala reklamu na nepravém místě. Ale tady to zmínit mohu. Je to moje oblíbená kniha, ale je úplně zapomenutá. Tak ji trochu oživuji. Třeba tím dnes populárním lyžováním, které bylo kdysi ski a které do Čech zavedl právně Josef Rossel Ořovský. V lednu. Konkrétně tedy pátého ledna, to bylo výročí. Ale to jsem měla Mikrofórum, tak to připomínám o deset dnů později, aby tam ta lednová pětka byla. 

A abychom si připomenuli začátky lyžování v Čechách. Takoví lyžníci bez Krakonoše:-).

Nicméně, dnešní doba asi učiní z lyžování něco výlučného, neobvyklého. Kdysi, jako děti, jsme mohly lyžovat i my, z nížin. Dnes už kvůli teplu a absenci sněhu fakt není běžné, že by si děti ze středozemí mohly každodenně zalyžovat. 

Pomalu to nebude běžné ani pro horské děti. Kdo bude chtít lyžovat, bude muset vysoko do hor, na ledovec, cíleně. Přirozenost zmizí. Lyžování jako běžný relaxační sport také. Na vrcholové úrovni to bude jen pro ty, co na to opravdu mají. A nejen talent, ale hlavně hodně peněz. 

Nu, Ořovský s bratrem by asi docela žasli:-) Stejně jako odvážní lyžníci, průkopníci lyžování v Čechách. 




Žádné komentáře:

Okomentovat