středa 2. února 2022

Suchý únor

                                  Ordinujete si suchý únor?

Pokud ano a chybí Vám pak nějaké opojné pocity, lze si třeba přečíst únorové Listy Prahy 1

které právě vycházejí. 

Nebo zareagovat jako reklamní blok, který mi promptně nabídl suché víno:-) asi si spletl algoritmus, když jsem hledala termín suchý únor a původ jeho vzniku.

On je původ vlastně asi jedno, je to už takřka ustálený zvyk, v únoru nepít ani kapku alkoholu. A když se to náhodou nepovede, pak vyhlásit suchý březen. A tak dále:-)

Alza byla vtipnější, její reklamy vyhazovaly vysavač, fén, plíny. .. vše, co nějak souvisí se sušením. 

NA druhou stranu je příšerné, jak Velký bratr pracuje, hledám info o suchém únoru a zahltí mi schránku spamy plné odkazů na cosi suchého:-).

  Nicméně jsem se nějaké informace o suchém únoru dozvěděla. Že je od roku 2013 a byl původně určen jen pro muže, protože mužů alkoholiků je víc než žen alkoholiček. Prý, tedy. ....

Suchý únor je dokonce ochranná známka, takže vlastně nevím, zda o něm mohu psát.  

 A píši o něm proto, že jsem nedávno zhlédla několik filmů o alkoholismu, takže si myslím, že je suchý únor hodně důležitá záležitost. 

Když se porovnávají muži a ženy, pak si pamatuji na zajímavý film, Když muž miluje ženu. Je to již film pro pamětníky, asi to byla víc romantická záležitost, ale devastující účinky pití tam byly dost patrné. A pak naše čeká klasika, Dobrá holubi se vracejí či Ikarův pád a jeho volné pokračování Tažní ptáci, to asi všichni známe. Ale existuje i film Dnes naposled, taková mantra mnoha alkoholiků, ten je asi ještě z doby první republiky. A zajímavý je ale dodnes.

Z poslední doby je dost známý a drsný alkoholický příběh Úsměvy smutných mužů, který lze "konzumovat" i jako knihu.  

Lze se vrátit na alkoholický rauš do osmdesátých let ve filmu ..A bude hůř, ta tak bych mohla pokračovat. Je zjevné, že alkoholismus je všude kolem nás. Často mám problém vysvětlit dětem, že jde o fakt nebezpečnou závislost a drogu, když je to droga legální a kdekoliv si lze cokoliv zakoupit. Vidí Chlast ( i to je zajímavý film) všude kolem. Ty následky z léčeben pak už ale vidí méně, proto je asi suchý únor dobrý i v tomto směru, že na to poukazuje. A ty filmy rovněž. 

A paradox, že v naší společnosti se nepijákům či abstinentům žije vlastně docela kompolikovaněji než alkoholikům či konzumentům, o tom zase jindy. ..

A hurá do suchého února, hodláme ho doma držet:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat