sobota 12. února 2022

Googlím, tedy jsem

 Věřím, že moje dnešní glosa nebude vyznívat jedovatě, protože to není jejím cílem.  Mým cílem je spíš takové hlasité přemítání. 

Sledovala jsem včera diskusi o "nových"  nápadech nového ministra školství, jak hovoří o reformě, o které se hovoří už roky, a skutek většinou utek, protože chybí koncepce a hlubší znalost školské problematiky. 

Nebo snaha to školství nějak logicky  a citlivě uchopit, je to spíš o populistických heslech a proklamacích. 

A včera nejvíc znělo éterem, jak všechno zredukujeme, hlavně, aby se děti nemusely nic učit zpaměti. Snížíme objem studia a žáci by se neměli učit věci nazpamět... 

Myslím, že s tím ohromoval i v DVTV. 

Jde o oblíbenou mediální zkratku, která ale nyní hodně rezonuje, hlavně nic zpaměti, všechno si přeci vygůglíš, najdeš...

O tom nyní nechci polemizovat, to je na delší debatu. Jen, že mě to včera zaujalo, debatovali jsme o tom v práci i doma. 

Střih. 

Klasický páteční večer, kouknu na Šípa a jdu spát:-). Jenže Všechnopárty je včera nějak posunutá, začíná dřív, takže u ní tentokrát neusnu. Vychutnám si všechny rozhovory.  

A teď ta souvislost:-).

Přichází mladá herečka. Šikovná, hezká, nadaná. S touhou po divadle a filmové práci. Vlastně skoro ještě studentka, na prahu kariéry. Usměvavá, s nakažlivým spontánním smíchem. Evidentně chce tu práci dělat. 

A bezelstně tam vypráví, jak ji jednou zavolal Michal Dočekal a nabídl jí roli. Jenže ona nevěděla, kdo to je. Neznala ho. Nevěděla to jako člověk se zájmem o divadlo, studentka konzervatoře, neznala, kdo je Michal Dočekal???

Nabídl ji místo v Národním...

Jenže ona nevěděla, kdo to je, tak to odmítla... Co taky, když neví, kdo to je:-).

Pak ji někdo poučil, ona si ho vygůglila, zjistila, kdo to je, co má za sebou a zavolala mu zpět. Protože taková příležitost se přeci neodmítá....

  Jistě, svět na tom nestojí, je mladá, naučí se, jistě jednou bude geniální herečka, je milá a bezprostřední, asi nemusí mít povědomí o tom, co v jejím oboru už někdo dokázal...? Ale, stejně mě to kapku zarazilo, tam to směřujeme?

A tak se mi to propojilo s tím, že je trendem nic nevědět, hlavně ne zpaměti,  a všechno si vygůglit... 

Nepřekvapila by mě podobná (ne)znalost třeba u studenta matfyzu. Proč by měl vědět něco o současných divadelnících?

U  zanícené adeptky umění Thálie mě to tedy kapku zaskočilo.  

Ale nechci se divit, ani onu dívku nijak dehonestovat. Je produktem doby.  Sice asi budeme pořád dokola objevovat Ameriku, ale kdo chce kam, pomozme mu tam...

Asi to tak má být.

Jdu si o tom něco vygůglit:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat