pátek 4. února 2022

Jedeme na hory

Touto krátkou glosou chci vyjádřit obdiv a díky všem učitelům a instruktorům, kteří navzdory všem restrikcím, vyjeli s dětmi na hory. Lyžák je vždycky to nejlepší, co lze během roku zažít. Nebo minimálně patří do množiny těch skvělých akcí a zážitků, které si ze školní docházky odnášíme.

Covid a následná opatření ho dětem loni definitivně sebral. Letos to vypadalo nadějně, ale jen chvíli. Pak do hry vstoupilo očkování, karantény, testování. Řadu dětí z možnosti odjet na hory tak krom finanční náročnosti vyřadilo i povinné očkování. Mnozí se kvůli tomu zase očkovat dali, aby mohli na hory.

 Navzdory tomu se pořád nevědělo, zda se nakonec odjede. Mnozí to radši dopředu zabalili. Nemají už síly, což je dost pochopitelné.

Někteří ale navzdory všemu vytrvali. A pokud jim to na poslední chvíli nezhatila karanténa, odjeli.

 Na horách je letos kupodivu i sníh, děti se mohou hýbat, sportovat, být na čerstvém vzduchu. Jsou spolu, užívají si živé přítomnosti svých vrstevníků. Konečně. Sice jen někde, ale snad se blýská na lepší časy.

A ti, co s nimi jeli, si zaslouží metál, protože ta organizace, papírování, tedy přesněji byrokracie, podmínky (mnohdy tedy dost nesmyslné, leč státem posvěcené), nejistota a spousta dalších proměnných neznámých vstupujících do hry, to bylo dost za hranou. Ale ti, co vytrvali a zvládli to, jsou nyní na horách a lyžují. Děti si konečně zase užily lyžák.  Snad je to opravdu ono blýskání na lepší časy…


Žádné komentáře:

Okomentovat