sobota 5. února 2022

Národní pták

V době, kdy jedním z dost velkých nebezpečí jsou různé hoaxy, fake news či normálně česky nesmysly, je potřeba kritického čtení a myšlení dvakrát tak důležitá. Některé hoaxy totiž nelze snadno identifikovat, odlišit od běžných zpráv. 

A některé reálné zprávy zase odlišit od fake news. 

Měla jsem podobný pocit nedávno, když jsem četla o nějakém nově připravovaném filmu Sněhurka a sedm trpaslíků. Sněhurku podle toho textu má hrát hispánská herečka a trpaslíci tam nebudou trpaslíci, ale lidé malého vzrůstu. Abychom prý byli korektní!!!

Tak to jsem fakt nevěřila vlastním očím, a dodnes vlastně nevím, zda to byla opravdová zpráva či nějaký blud neřku-li hoax. 

Stejně tak dnes. Naprosto "seriózní" informace o tom, že politici aktivně a pilně hledají národního ptáka!? Dokonce to mají zakomponované ve svém programovém prohlášení. 

Straku zlodějku ale preventivně ze seznamu demokraticky vyloučili, protože takový pták není hoden této akce. Oni mají větší ambice, sokol nebo orel. Takoví opravdu typičtí čeští ptáci:-). 

A tak jeden opravdu neví, jestli žije v Kocourkově. Nebo zda blábolivé zprávy už naprosto převládly a tudíž nelze věřit takřka ničemu, co dnes čteš. 

Nebo zda je to takové vrtěti psem? V tomto případě tedy vrtěti národním ptákem? 

Těžko říci, protože platit může naprosto všechno. A kritické myšlení dostává zase na frak:-) Číst je lepší jenom knihy, protože některé zprávy vás vedou k tomu, že opravdu pochybujete o tom, zda autoři těchto informací jsou při smyslech:-). Nebo zda jste při smyslech vy, když jim (ne)věříte.

Žádné komentáře:

Okomentovat