středa 12. dubna 2023

Sto let zpátky

 

Občas mě napadá, jaké by to bylo ocitnout se v časové smyčce a vracet se o století zpět. Co by nás čekalo v dubnu v trojkovém roce v minulosti…?

 Třeba  moje oblíbená panovnice Eliška Rejčka zakládala klášter pomocí jakési tehdejší loterie. Nechala vypustit balónky po větru a na místě jejich dopadu chtěla zřídit klášter. A tak vznikl kostel svatého Vavřince i starobrněnský klášter.

O sto let později zuřily husitské války a v šestnáctém století se počínaje tímto rokem začalo rozvíjet slavné jihočeské rybníkářství.

Za další stovku let píše Komenský Labyrint světa a ráj srdce a ve dvacátém třetím roce osmnáctého století již je poprvé  osvícená Praha. Císař Karel VI. obdržel kdesi v polích u Hlavence od hraběte Šporka řád svatého Huberta, aby ho utěšil v jeho zklamání, že nedostal Řád zlatého rouna.

O dalších sto let později prožívá starý Goethe milostný románek se svou mladinkou Ulrikou.

Na počátku dvacátého století pak probíhá velký baby boom, zrovna ve třiadvacátém se rodí velké množství později slavných lidí, přičemž kupříkladu Emil Boček stále žije. K jeho vrstevníkům se řadí Helena Zmatlíková, Ladislav Fuks či Jiřina Petrovická…

Letošní třiadvacítka zatím znamená změnu prezidenta, nástup umělé inteligence a zlatou medaili v snowboardcrossingu….

Zda budou slavní letošní novorozenci se zrekapituluje o další stovku let později, pro začátek ale stačí, když prožijí šťastný a spokojený život.

  V roce 2123 se třeba někdo bude ohlížet za letoškem jako za dávnou historií. Už bude dvaadvacáté století v plném proudu.

My se zatím adaptujeme na to jednadvacáté, přičemž něco pořád docela skřípe. Pořád existuje válka. Nefunguje náboženská ani politická tolerance. A haprují mezilidské vztahy.  I ty  mezigenerační. A asi nechceme, aby se v budoucnu o naší době psalo, že začala válku generací.

 Lepší je nějaký pozitivní mezník. Kupříkladu zlepšení vztahu k životnímu prostředí. Duben nabízí Den země, tak můžeme očistě (nejen nejbližšího okolí) zasvětit celý měsíc. Jako pomyslný start událostí, kterými se zapíšeme do staletých cyklů. Jako že v roce 2023 započal restart přirozeného způsobu života.



Žádné komentáře:

Okomentovat