pondělí 10. dubna 2023

Lidové zvyky

 Dnešní pondělí je pro mnohé asi nejtypičtější velikonoční den, přičemž je to vlastně den navíc, plný lidových zvyků. Žádná oslava zmrtvýchvstání. Často naopak, mnozí se do bezvědomí opijí...

Někde se jedná o půvabné lidové zvyky, chodí koledníci a lidé se radují z volného dne a nastupujícího jara.

Někde se jedná o bohapustou pitku a mlácení pomlázkou. 

   Snažila jsem se vysvětlit dětem, že když už dodržují tuto tradici, není cílem koledy zmlátit ženy tak, aby se to rovnalo fyzickému násilí. Když už, tak to má být jemné, pomlazení, neřku-li pohlazení:-). 

Vzápětí na to platíme na benzínce a bodrý prodavač, který se tvářil světácky, však také pracuje ve "velkém městě" nám popřál hezkou pomlázku, ať to pořádně bolí...

Nu, k tomu není co dodat.

 Každý si tradice vykládá po svém. Těžko pak něco vysvětlovat a komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí....

 Přesto takových koledníků bude asi mnohem víc než těch druhých. 

Máme u nás ty zvyky stejně tak divně pomíchané. Církevní spolu s pohanskými, do toho bezvěrecké popíjení a legální zmlácení všech kolem. Nejlépe pomlázkou koupenou někde v Bauhausu, protože uplést si ji umí málokdo. 

Koleda také většinou není o vejcích, neřku-li o kraslicích, byť nevím, co  dnešní doba předražených vajec přinese, ale většinou jde o záplavu zajíčku a čokoládových vajíček, často i  z nekvalitní čokolády, protože málokdo nakupuje jinde než v supermarketech a tam moc kvalitních zajíců (myslím čokoládových) nenajdete.  A ani nehledáte, abych supermarketům nekřivdila.

Dospělí pak koledují panáky, policisté následně pokuty a tím raději končím, protože si lze vykoledovat i mnohem horší věci.  

Ale všichni si hromadně přejeme veselé Velikonoce....

Jaké bylo vaše Velikonoční pondělí?



Žádné komentáře:

Okomentovat